Глобалното затопляне води Земята към повратна точка

Глобалното затопляне води Земята към повратна точка

Глобалното затопляне води Земята към повратна точка

Със затоплянето на климата планетата се доближава до няколко „повратни точки“, резки промени, които „застрашават сигурността на човечеството“, предупреждава доклад, представен вчера в ООН на 23-ата конференция по климата.

„Земята се приближава до повратните точките в резултат на човешкия натиск“, подчертават докладът на учените от международните мрежи „Бъдещата Земя“ и „Лига за Земята“, цитиран от Франс прес.

Топенето на полярните шапки и инверсията на морските течения са очаквани събития в резултат на повишаването на глобалната температура.

„Не трябва да мислим, че климатичните промени ще станат постепенно. В миналото големи части от Земята като ледниците, тропическите гори и океаните са се променили рязко след дълги периоди на постепенни трансформации“, предупреждават учените.

От 2 години се трупат доказателства, че се движим към „повратните точки“, подчертава Йохан Рокстьом, президент на международната организация „Лига за Земята“. По думите му „няма място за самоуспокоение – климатичните промени са тук и са опасни“.

В края на 2015 г. на срещата за климата в Париж международната общност си постави цел да ограничи под 2 градуса глобалното затопляне в сравнение с доиндустриалната епоха. Но към момента действията на страните водят по-скоро към затопляне с над 3 градуса.

Според изследователите, ако температурите се повишат с 1 до 3 градуса, прагът преди повратните точки ще бъде преминат и може да доведе до загуба на арктическите ледове през лятото, топене на части от ледниците в Гренландия и на полярната шапка в западната част на Антарктида, до изчезването на много планински ледници и на кораловите рифове.

Ако температурите се покачат с 3 до 5 градуса, светът може да види как Амазония се превръща в савана и как се променят дълбоките морски течения, които формират климата на крайбрежието в северната част на Атлантическия океан.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ