Глоби за ГЕРБ и БСП за нарушаване на мерките за масови събития

Глоби за ГЕРБ и БСП за нарушаване на мерките за масови събития

Глоби за ГЕРБ и БСП за нарушаване на мерките за масови събития

Ще съставим актове на ГЕРБ и БСП и ще ги глобим с 3000 лв., затова че са допуснали събиране на голям брой хора на едно място. Това заяви доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб по време на брифинг. Новината за глобите идва ден, след като стана ясно, че Янаки Стоилов от БСП е с положителна проба за коронавирус и то само седмица след пленума на БСП, което наложи тестване на всички членове на Националния съвет на партията.

Според доц. Ангел Кунчев всяко събиране на много хора на едно място на закрито без спазване на дистанция от метър и половина крие рискове.

"Всички мерки са важни. Вирусът не се търкаля по улиците на България. Мерки като пръскане на тонове дезинфектанти по улици и площади, не могат да бъдат водещи. Той е в нашето гърло и го предаваме на другите, когато говорим с тях. Този вирус продължава да не се държи като нормален респираторен вирус, не изчезва през лятото", коментира той.

Според него освен трите основни мерки: дезинфекция, дистанция и дисциплина, е важен и контролът. Затова, към трите Д, вече се добавя и К, каза Кунчев и предупреди, че ако се наложи, ще бъдат затваряни улици и квартали. 

"Оказа се, че не можем да разчитаме на съвестта на хората. С огромно съжаление го казвам, не че при всички е така. Една част продължават да спазват мерките. Немалка е частта, които решиха, че всичко е ок. До какво води това?. За да не бъдем обвинявани, че правим някакъв подборен контрол или че гледаме само най-дребните отклонения, решението на министъра и на столична РЗИ, която е упълномощена е да съставим актове на двете политически сили ГЕРБ и БСП, да ги глобим с максималната сила от 3000 лв., затова че са допуснали събира на хора на едно място", изтъкна още доц. Кунчев. Той посочи, че същата мярка ще бъде приложена и по отношение на ръководството на Националния стадион "Васил Левски". 

Ситуацията е сложна, но увеличението не е толкова много при хората, приети в болница за интензивни грижи, отбеляза доц. Кунчев. Големият въпрос е на какво се дължи това увеличение от последната седмица: дали е заради нещо, което не правим както трябва в България, дали е обща тенденция, дали е пик, дали е втора вълна, дали вирусът мутира - ето това е което трябва да си изясняваме, за да можем да продължим с прилагането на адекватни мерки, поясни той и цитира актуални данни за региона.

"На първо място по заболяемост на Балканите е Северна Македония 45.6 на 100 хил. население, на второ място се нарежда Албания (12.9), последвана от Босна и Херцеговина (11.9), Турция (10.7) и на пето и шесто място си го делим България (8.3) и Сърбия (7.09 на 100 хиляди население). В Европа №1 е Швеция, следвана от Португалия, Великобритания, Турция. Пети са северните ни съседи. Дали това е втора вълна или просто повишаване на случаите на базата на поведението на хората, които приеха, че всичко е приключено. По-скоро вярвам на втората хипотеза. Нямаме промяна в стратегията за това какво искаме да постигнем - да не натоварваме здравната система до степен, в която да не можем да приемем за лечение заразени с COVID-19", каза още доц. Кунчев. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ