Защо шефката на НАП мълчи за хакерския "Чернобил"? В отпуск е...

Защо шефката на НАП мълчи за хакерския Чернобил? В отпуск е...

Защо шефката на НАП мълчи за хакерския "Чернобил"? В отпуск е...

Директорът на НАП Галя Димитрова не сте я виждали пред камерите, защото е в платен годишен отпуск. Едва ли си изкарва добре. Тя е изключително добър професионалист, на който имам доверие за всичко останало, освен за информационната сигурност. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БГНЕС.

Горанов припомни, че е възложил на държавното дружество „Информационно обслужване“ да извърши одит на системите на НАП и анализ на сигурността им, за да се предотврати евентуален нов информационен пробив.

Според него не е нормално дълго време да не са били извършани проверки на системите за информационна сигурност на приходната администрация.

„Тепърва ще установяваме какви точно и на кого са пропуските“, увери Горанов.

 „В годините сме инвестирали в нова техника и съоръжения, но както се казва, като се обърне каруцата, пътища много“, посочи той.

Финансовият министър подчерта, че дори човек да е подал декларацията си към НАП в хартиен вариант, неговите лични данни са трансформирани в електронен вариант.

„Данните, които се съхраняват, са с цел анализ на икономическото състояние на данъчно-задължените лица и за контролните действия, които извършва НАП. Няма как една приходна администрация да не разполага с тези данни и то в електронен вид“, обясни той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ