Готвят промени в Закона за съдебната власт за Антикорупционната комисия

Готвят промени в Закона за съдебната власт за Антикорупционната комисия

Готвят промени в Закона за съдебната власт за Антикорупционната комисия

В рамките на този месец ще са готови първите законодателни предложения от страна на Министерството на правосъдието. Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова преди началото на извънредното заседание на пленума на ВСС. Тя поясни, че това ще са законовите промени, които касаят Антикорупционната комисия и Закона за съдебната власт.

По повод процедурата за избор на нов председател на ВКС, Надежда Йорданова посочи, че кандидатурата на Галина Захарова е с ясни аргументи, а самата тя има високи нравствени качества. Съдия Захарова е единствен кандидат за председател на ВКС, а кандидатурата й беше издигната от общото събрание на съдиите от ВКС. На 14 януари предстои Висшият съдебен съвет да изслуша кандидата и да проведе гласуване. 

Йорданова посочи, че уважава тази кандидатура и очаква задълбочен дебат с ясни аргументи, а не процедурни хватки. "За тези позиции личните качества са най-важни", каза още правосъдният министър. По думите й не бива това, че ВСС не е в пълен състав да се приема като извинение за гласуването в петък. Но пък ще е тест доколко Съветът е способен да изпълнява функциите си, допълни тя.

Йорданова потвърди, че до 15 януари България ще представи корекциите в Плана за възстановяване в частта за върховенство на правото.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ