Гърция и Турция сядат на масата за преговори за Средиземно море

Гърция и Турция сядат на масата за преговори за Средиземно море

Гърция и Турция сядат на масата за преговори за Средиземно море

Гърция и Турция сложиха началото на първите директни конструктивни разговори за водите в Източното Средиземноморие от близо 5 години насам, предаде France24.

Представители на двете държави се срещат в Истанбул днес, но значителен напредък не се очаква да бъде постигнат след задълбочаването на спора през август. Това обаче подчертава положителния тон, който турският президент Реджеп Ердоган задава, докато се опитва да оправи нарушените си с Европа отношения на прага на потенциално по-враждебната администрация на САЩ, ръководена от Джо Байдън.

През уикенда гръцкият външен министър Никос Дендиас отбеляза, че Атина влиза в т.нар. проучвателни преговори „добросъвестно“ – коментар, многократно повтарян и от турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

60 кръга от преговори проведоха Атина и Анкара в периода 2002-2016 година преди да прекратят диалога след многократни неуспехи да стигнат до консенсус.

Спорът се разпали отново през изминалата година, след като Турция изпрати изследователски кораб и военноморска флотилия във води близо до турския бряг, за които Гърция претендира с подкрепата на ЕС – страната използва огромната си мрежа от острови, за да определя като свои отделни части от Егейско и Средиземно море, а това не се харесва на Анкара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ