Хаити се оказа с двама премиери след убийството на президента

Хаити се оказа с двама премиери след убийството на президента

Хаити се оказа с двама премиери след убийството на президента

Политическата криза в Хаити се задълбочава, след като страната се оказа с двама премиери едновременно – служебен и назначен от президента Жовенел Мойс, преди да бъде убит в дома му по-рано тази седмица.

Служебният министър-председател Клод Джозеф заяви, че е поел командването на полицията и армията и обяви „състояние на обсада“, което по същество означава, че страната е във военно положение. Конституционни експерти обаче поставиха под въпрос правото за налагане на подобна мярка, а претенциите на Джозеф за власт бяха оспорени от негов съперник, пише „Ню Йорк Таймс“.

Два дни преди да почине, Мойс назначи нов премиер – Ариел Хенри. По план той трябваше да встъпи в длъжност официално тази седмица и в интервю за местен вестник обяви, че вече е законен министър-председател.

Създалият се спор допълнително засили политическата нестабилност, която обърка конституционните експерти и предизвика притеснения у дипломатите за широк обществен колапс, който може да подпали насилието и да накара хаитяните масово да избягат от страната заради многото проблеми.

Разтревожени, че в Хаити наближава повратна точка, напомняща за вълната от хаитянски бежанци, плаващи с лодки към щата Флорида след преврата през 1991 г., висши американски служители бързо застанаха на страната на временния премиер Джозеф, макар че той трябваше да бъде сменен тази седмица, пише още "Ню Йорк таймс".

Говорителят на Държавния департамент на САЩ, Нед Прайс, обяви именно Джозеф за „титуляр“ по време на покушението и каза, че страната ще продължи да работи с него „като такъв“. Същевременно Щатите са установили контакт и с Хенри. Местните служители на ООН в Хаити също застават зад Джозеф.

Междувременно към вчерашния ден властите са арестували общо 17 души, заподозрени за убийството на държавния глава. Сред тях са двама американци. Трима чуждестранни граждани са били убити.

Разгневени цивилни се включиха в издирването на убийците, като сами заловиха някои от заподозрените, запалиха превозни средства, за които се смяташе, че са използвани при нападението, и призоваха за справедливост.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ