"Хюриет": Опозицията печели убедително в егейския и средиземноморски район на Турция

Хюриет: Опозицията печели убедително в егейския и средиземноморски район на Турция

"Хюриет": Опозицията печели убедително в егейския и средиземноморски район на Турция

Основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ печели убедително на местните избори в окръзите в егейския и средиземноморския район на Турция. Това съобщава вестник "Хюриет дейли нюз".

Кандидатът за кмет на егейския окръг Измир Мустафа Тунч Сойер, бивш кмет на община Сеферхисар в окръга, е избран за кмет на Измир, печелейки над 50% от гласовете. Според данни на Анадолската агенция, след преброяване на 99,01% от гласовете Мустафа Тунч Сойер е спечелил 58,02% от тях на фона 38,62% за неговия съперник от Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ Нихат Зейбекджи, който е бивш министър на икономиката, предава БТА.

Досегашният кмет на Измир Азиз Коджаоглу, също от НРП, спечели на предишните местни избори през 2014 г. 49,6% от гласовете. Той имаше общо три мандата на кметския пост, припомня вестникът. Народнорепубликанската партия реши на тези избори да номинира за кандидат друга фигура, а именно Сойер. 

"Добра партия", с която НРП е в предизборен съюз, не представи кандидат за кмет на Измир, а подкрепи кандидатурата на Сойер.

В окръг Измир НРП има мнозинство в 25 общини, докато ПСР печели само в четири общини.

Освен това НРП печели убедителна победа в два егейски окръга - Айдън и Мугла.

Сегашната кметица на Айдън Йозлем Черчиоглу се кандидатира отново за поста за втори мандат и спечели кметското място с над 50% от гласовете /53,82%, според неокончателни резултати от преброяване на 99,01% от гласовете/. В Мугла досегашният кмет Осман Гюрюн, който бе номиниран отново от НРП, бе избран за втори мандат.

Народнорепубликанската партия е спечелила победа и в средиземноморските окръзи Анталия, Мерсин и Хатай.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ