И Австрия на път да забрани бурките и никабите

И Австрия на път да забрани бурките и никабите

И Австрия на път да забрани бурките и никабите

Управляващата коалиция в Австрия внесе законопроект за забрана на носенето на женско мюсюлманско облекло, покриващо напълно лицето, предава Би Би Си.

Забраната се отнася за обществените места като съдилища, училища и засяга носенето на никаби и бурки. Проектът е на Социалдемократическата и на Австрийската народна партия.

"Ние сме верни на отвореното общество, което включва открит процес на общуване. Облеклото, което покрива напълно лицето, пречи на това общуване и затова трябва да бъде забранено“, се казва в мотивите към проекта.

Обсъжда се и ограничаване на носенето на хиджаб (мюсюлманска забрадка) и други религиозни символи от служителите на държавни институции.

По различни оценки жените, които носят никаби или бурки в Австрия, са около 150 и проектът се оценява като опит на управляващата коалиция да спре нарастващата популярност на крайно дясната Партия на свободата.

Подобни забрани вече има във Франция, Белгия и Швейцария. През декември и германската канцлерка Ангела Меркел се обяви за забрана на носенето на бурки и никаби.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ