И руският патриарх, като Кремъл, взе на мушка интернет

И руският патриарх, като Кремъл, взе на мушка интернет

И руският патриарх, като Кремъл, взе на мушка интернет

Прокремълският патриарх Кирил разкритикува интернет и поиска да бъде „филтриран“. Патриархът откри младежки форум в московския Социален университет, в който учат едновременно теолози, журналисти и монахини-послушници, съобщи руската секция на Би Би Си в разказ за срещата.

"Всеки човек днес може да използва интернет, за да разпространява влияние. Това го натоварва с огромна отговорност“, предупреди духовникът. Той призна, че понякога чете дискусиите в социалните мрежи и скърца със зъби, когато му носят „сводки“.

„В информационното пространство има много боклук. Боклукът дезориентира. Знаем, че хора се самоубиват, защото поглъщат този боклук, задъхват се от него стават неспособни да се съпротивляват. Трябва да се сложи филтър“, настоя патриархът.  

Кремъл от години ограничава медиите и свободата на изразяване в интернет.

Студентите можеха да задават въпроси, но специално подбрани преди срещата, с предварително записани формулировки, с имена и факултетни номера на задаващите ги, отбелязва Би Би Си.

Първият въпрос беше с какво са по-различни съвременните младежи. А Кирил разказа за детството си и живота в комуналка.

Студент по православна журналистика попита дали монасите могат да се образоват допълнително в светски университети. Кирил съобщи, че е забранил на монахиня да учи в чужбина, понеже „вече няма да е същата“, когато се върне.

Зададен беше и друг актуален въпрос дали трябва да има „религиозни играчки“ от типа на ангели и влъхви. Кирил пак разказа за детството си.

Извън предварителните имаше и въпрос как да разберат хората истинската роля на жената в семейството. „Ако нямаше жени, нямаше да има семейство“, отвърна Кирил.

Не са били допуснати въпроси като "Откъде е яхтата на РПЦ“ (подарена от „Роснефт“, бел. Би Би Си). Както и защо някои служители на църквата отричат ХИВ вируса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ