Илияна Цанова: Ако харчим без стратегия, ще регистрираме огромни пропуснати ползи за България

Илияна Цанова: Ако харчим без стратегия, ще регистрираме огромни пропуснати ползи за България

Илияна Цанова: Ако харчим без стратегия, ще регистрираме огромни пропуснати ползи за България

„Бюджетът за нас не е гарантиран. Всичко е в наши ръце. Ако инвестираме умно този ресурс, с ясна визия и стратегия, това е шанс за България да трансформира икономиката си. Ако ние ги пропилеем без стратегия и без икономическа програма, а такива ние нямаме от доста година, това ще са огромни пропуснати ползи за обществото“. Това коментира Илияна Цанова, която от началото на 2016 г. е заместник управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции, още известен като Плана Юнкер, по повод новия многогодишен бюджет на Европейския съюз и Фонда за възстановяване. Г-жа Цанова е бивш вицепремиер на две служебни правителства, работила е в Европейската банка за възстановяване и развитие.

По думите ѝ Европейския съюз отпуска повече пари на България, защото страната ни напредва много бавно. „Ако бяхме инвестирали предоставените средства в проекти с висока добавена стойност щяхме да напредваме много по-бързо. Полша например ще получи по-малко пари в сравнение с предходните програмни периоди именно защото напредна много и силно се доближи до най-развитите икономики на Европа“, добави тя. „Секторите, в които трябва да се търси развитие са на енергетиката и околната среда. Енергийна трансформация, енергийна ефективност. Второ, в сферата на образованието. Качеството на образованието не е добро. Здравеопазването също. Корона-кризата беше сериозен стрес тест за здравната ни система. Дигитализацията на абсолютно всички нива“.

„Това, което на мен ми хареса е, че в този план за възстановяване, която всяка членка трябва да изготви, трябва да включи два стълба - реформите в отделните сектори и стратегическите приоритетите за инвестиции. Това няма да са пари, които ще получим изведнъж, ще можем да искаме плащания, отчитайки напредъка по тези критерии и реформи, които сме направили“, добави Цанова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ