Путин преговаря 3 часа с японския премиер. Имало още много работа

Путин преговаря 3 часа с японския премиер. Имало още много работа

Путин преговаря 3 часа с японския премиер. Имало още много работа

До подписването на мирен договор има да се свърши още много работа, заяви руският президент Владимир Путин след тричасови преговори с японския премиер Шиндзо Абе, предадоха ТАСС и ДПА.

Путин отбеляза, че в центъра на вниманието се били търговските и икономически отношения между двете страни и че работата по подписването на мирен договор продължава.

След края Втората световна война СССР и Япония не подписват мирен договор и оттогава са в спор за суверенитета на един архипелаг в северната част в Тихия океан, наричан от руснаците Курилски острови, а от японците - Северни територии. На 18 август 1945 г. архипелагът е бил превзет от съветски войски, а впоследствие японското население било прогонено оттам, предаде БТА.

Срещата Путин-Абе бе в по-голямата си част при закрити врати с изключение на встъпителните думи на двамата лидери. Абе заяви, че би желал да говори за сключването на мирен договор и че двете страни са готови със съвместни усилия да направят настоящата година паметна във взаимоотношенията си.

Понастоящем на спорния архипелаг действат руско-японски икономически инициативи, припомни ДПА.

Ройтерс съобщи, че руската полиция е задържала днес 11 демонстранти пред японското посолство в Москва, протестиращи против евентуалното връщане на Курилите на Япония.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ