Има риск България да се окаже спонсор на Италия, прогнозира Радан Кънев

Има риск България да се окаже спонсор на Италия, прогнозира Радан Кънев

Има риск България да се окаже спонсор на Италия, прогнозира Радан Кънев

Българските представители в европейския парламент могат да въздействат на ключови за Съюза решения. Това заяви в ефира на bTV евродепутатът Радан Кънев близо година, след като беше избран. Той посочи, че е направил над 400 предложения, а близо 300 са включени в законопроекти. По думите най-важен е подходът в Европейския парламент – чрез разговори, компромиси и положително отношение.

„С рогата напред в Европа не се прави политика, там това се възприема като лош стил и тези, които го прилагат, биват изолирани от политическия дебат“, добави Кънев.

Относно Европейският фонд за възстановяване, евродепутатът посочи, че днес найвероятно ще бъде представен план от близо 2 трилиона евро. „Всеки ще даде пари, при по-бедните държави означава по-голяма вноска. Важният въпрос е кой какво ще получи – тези фондове ще бъдат конкуренти. Няма да получих „X“ пари, властта свикна на лесни и готови пари, които да харчи, както си иска. В случая финансирането зависи от това колко са сериозни“, каза още той. 

„Има три основни приоритета, за които ще бъдат насочени евросредства – модернизация и позеленяване на икономиката, дигитализация и заздравяване на веригите на доставки или повече локално производство. Ние трябва да покажем нашите приоритети, които да съвпадат с европейските. Целта е да настигнем и изпреварим Китай и САЩ в една глобална и икономическа конкуренция. След кризата през 2008-2009 г. те направиха своето зелено възстановяване, модернизираха икономиката си, вкараха електронните системи в нейното сърце. Изведнъж се оказа, че Европа харчи много пари, а изостава“, добави Кънев. 

Той беше категоричен, че има риск България да даде повече пари, отколкото ще получи. По думите му българското правителство бойкотира Зелената сделка, а минимум половината от този пакет ще бъде насочен в тази посока.

„Ние можем да се окажем спонсор на Италия, Испания или Холандия. Има ли България национален възстановителен план, за дигитализация и позеленяване на икономиката?“, попита Кънев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ