Испанско издание замеси Борисов в разследване за пране на пари

Испанско издание замеси Борисов в разследване за пране на пари

Испанско издание замеси Борисов в разследване за пране на пари

Испанската полиция и антикорупционната прокуратура разследват сигнал дали българският премиер Бойко Борисов е свързан със заговор за „международно пране на пари“ с крайна дестинация в Барселона. Така започва статията в испанския вестник  „El Periodico“, публикувана днес, която предизвика светкавичен отзвук сред медиите и политиците у нас. Разследването е започнало по жалба, която идва от българска организация. Според заключенията на каталунската полиция в нея има "признаци за истинност", става ясно още от публикацията. Установените до момента факти от разследването „биха посочили съществуването на престъпна организация“, казват от своя страна в свой доклад от антикорупционната прокуратура в Испания. (вижте хронологията по-долу).

Според документи, с които разполага испанския вестник „El Periodico“ бенефициентът на описаната в сигнала предполагаема измама е Борислава Йовчева, бивш български модел, чиято евентуална връзка с Борисов в момента е обект на разследването. Йовчева и баща й, бивш електротехник, са били част от две компании със седалище в Барселона: Numin Invest SL и EMA BGS SL, които са получили над пет милиона евро от 2013 г., като сумите идвали от „физически лица, които не пребивават в Испания“, според разследващите. 

Вилата в Esplugues

На 20-и март 2019 г. властите в Испания получават жалба от българска неправителствена организация с име MC BUUP (Обединено гражданско движение България), в което се съобщава за предполагаемата измама. В жалбата се твърди, че Йовчева и семейството й живеят в луксозна вила и посочват предполагаемата й връзка с премиера. От друга статия в днешния брой на "El Periodico“ обаче става ясно, че въпросната организация всъщност е близкото до Цветан Василев Гражданско сдружение БОЕЦ ("България Обединена с Една Цел). В новата публикация вече говори лидерът на БОЕЦ, Георги Георгиев.

След подаването на сигнала, агенти от Икономическа полиция правят проверка и заснемат вилата, разположена в жилищния район „Esplugues de Llobregat“. Имотът разполага с частна охрана и модерни системи за наблюдение. Разследването установява, че вилта е купена за три милиона евро през 2013 г. Къщата, с басейн, е на името на Numin Invest S.L, една от двете компании, които се разследват от каталунската полиция и прокуратурата.

Между януари и юни 2013 г. бившият модел Борислава Йовчева е бил единственият администратор на тази компания с капитал от 3000 евро. Оттогава тази длъжност се заема от баща й Георги Йовчев, който вкарал още 3 006 евро във фирмата. Разследващите откриват съществуването и на втора компания: EMA BGS SL, собственик на луксозен магазин за дрехи на Paseo de Gràcia. Според полицаите, тази компания получила финансови инжекции от поне 2 300 000 евро от друга компания в данъчния рай на Кипър. Седалището на EMA BGS SL, в която участвали бившият модел и баща й, е във вилата, в която е живяло семейството, разказва в публикацията си „El Periodico“.

Бащата е пребивавал и е регистриран в къщата, заедно със съпругата, дъщеря и внучката си, родена през 2012 г. В документите се посочва, че единственият законен настойник на детето е Борислава Йовчева.

Подадената жалба до испанските власти, обаче, пораждала съмнения, че българският държавен глава е имал сантиментална връзка с бившия модел. Пред телевизионната мрежа „Евроком“ Борисов отрича информацията. На 13-и февруари от вестник „El Periodico“ са изпратили въпроси по случая до кабинета на Борисов, но засега не са получили отговор.

Испанската полиция е прегледала отчетите за доходите на българския премиер Бойко Борисов, за да проверят дали е правил инвестиции в двете фирми на Борислава Йовчева. Изводът им показва, че на база на декларирания от Борисов доход това не би било възможно.

След едногодишни проучвания каталунската полиция стига до заключението, че са направени инвестиции в Каталуния, надхвърлящи5 милиона евро, а парите са пристигнали в Испания с помощта на двете разследвани компании. Полицаите не намират данни в подкрепа на това, че ексмоделът и баща й имат „законни доходи“, за да справят с този стандарт на живот. В своя доклад от Антикорупционната прокуратура припомнят, че жалбата сочи, че парите „са били свързани с недекларирани средства от висши служители на българското правителство“, между които и Бойко Борисов.

Поради тази причина от полицията поискали от Антикорупционната прокуратура да разследва приходите, данъчните декларации, сейфовете, кредитните карти и други банкови данни на Борислава Йовчева, баща й и още пет други лица.

Началото на сагата с испанката вила

В края на 2015 г. в България се появиха тайни записи на разговори между Владимира Янева, председател на Софийския съд по това време и небезизвестната съдия Румяна Ченалова. На записите се чува Янева да коментира няколко случая на корупция, злоупотреба с власт и влиянието, което политиците оказват върху българското правосъдие. Споменава се и съществуването на „къща в Барселона“, която премиерът Борисов би купил, за да настани там „любовница“.

Екропейската комисия в доклада си за България за 2016 г. посочва, че скандалът със записите, известни като „Яневагейт“, „подхранва съществуващия спор“ относно положението с правосъдието. Докладът на ЕК посочва, че „след многократни обжалвания в полза на независимо разследване, финансовото  министерство и Висшият съдебен съвет назначиха разследвания на съдържанието на записите“.

Европейската комисия отбеляза, че „за достоверността на процеса ще бъде важно да се вземат всички необходими мерки, за да се гарантира, че разследването се провежда по прозрачен и безпристрастен начин“. В документацията на ЕК се добавя, че в крайна сметка ВСС приключва разследването си с противоречиви доказателства. А процесът е критикуван за липса на прозрачност в писмо от Асоциацията на съдиите.

През лятото на 2018 г. анонимен видеоклип, публикуван в мрежата, добавя "нови подробности" за къщата в Барселона. През март 2019 г. случаят достигна до испанската полиция, който те разследват оттогава.

Порше от 70 000 евро

През 2019 г. испанската полиция наблюдава и фотографира вилата и магазина за дрехи в Барселона. Борислава Йовчева е заснета да шофира луксозно бяло Porsche Macan из града. Превозното средство е регистрирано на името на EMA_BGS SL, същата компания, която контролира и магазина за дрехи. В докладите до Антикорупционната прокуратура се посочва, че автомобилът е оценен на повече от 70 000 евро и е купен на лизинг през февруари 2017 г. от банка в Барселона. Полицията предупреждава, че това „разхищение на средства“ се свързва със загубите на магазина и компанията, които са почти фалирали.

Борисов: Знам кои са поръчителите и изпълнителите

"Знам кои са поръчителите, знам кои са и изпълнителите, знам и връзката в това на моя съсед по месторабота!, гласи първият коментар на Борисов по огласените разкрития.  

Новината за публикацията на „El Periodico“ настигна до Борисов по време на посещението му в Брюксел. „Нито имам къща, нито имам имоти, нито съм ходил в Барселона. Сигурно преди 15 години съм ходил като кмет. Нямам нищо общо с тези фирми, някои хора не съм виждал по 20 години. Никоя служба, власт, прокуратура, полиция не ме е потърсила да ме пита това вярно ли е“, заяви българският премиер пред журналисти по повод твърденията в изданието, замесващи името му в схема в схема за пране на пари в Каталуния.

На въпрос дали познава Борислава Йовчева, той отвърна: „Това да познаваш или не някого, не те прави замесен в каквото и да било. Все едно да ме питате, дали съм виждал някого преди 15-20 години. С моята интензивност на работа, понякога забравям“.  Не казвам, че президентът седи зад това. Преди година същите неща ги говориха децата на разузнавачите от ГРУ и хващам бас за няколко рубли, че и този път атаката идва от Изток. Знам кои са поръчителите, знам кои са и изпълнителите, знам и връзката в това на моя съсед по месторабота! 

Междувременно изданието пусна преди малко нова публикация под заглавие "Борисов - Батманът на Балканите".

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ