"Индипендънт": Нетаняху опитва да привлече избиратели с обещание да анексира еврейските селища на Западния бряг

 Индипендънт: Нетаняху опитва да привлече избиратели с обещание да анексира еврейските селища на Западния бряг

"Индипендънт": Нетаняху опитва да привлече избиратели с обещание да анексира еврейските селища на Западния бряг

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща да анексира еврейски селища на Западния бряг, ако спечели пети мандат на предстоящите избори, пишат британските вестници "Таймс и "Индипендънт".

Изказването на Нетаняху вероятно ще привлече тези избиратели, които се противопоставят на отстъпването на земи на палестинците, искащи Западния бряг, Източен Ерусалим и ивицата Газа за своя бъдеща държава, изтъква "Индипендънт", цитиран от БТА.

Израел завзе Западния бряг от Йордания през 1967 г., но макар да позволява на стотици хиляди израелци да се заселят в района, никога не е разпростирал своя суверенитет отвъд общинските граници на Ерусалим, отбелязва "Таймс".

Някои израелски коментатори определиха обещанието на Нетаняху като опит да открадне гласове от ултранационалистическите си съперници, които отдавна настояват за анексиране.

Премиерът от години се противопоставя на призивите на крайната десница официално да установи постоянен израелски контрол върху Западния бряг, но може да се е одързостил да промени позицията си благодарение на американския президент Доналд Тръмп, който миналия месец обяви, че признава суверенитета на Израел върху друг спорен район - Голанските възвишения.

Израелският закон забранява публикуването на социологически проучвания в последните три дни преди изборите. Публикуваните в края на миналата седмица прогнозни данни свидетелстваха за оспорвана надпревара между партията "Ликуд" на Нетаняху и центристката партия "Синьо и бяло" на бившия началник на генералния щаб на армията Бени Ганц.

Премиерът има предимство, защото блокът от десни и религиозни партии, които се очаква да сформират неговата коалиция, ако той спечели повечето гласове на утрешните избори, има малка преднина пред левоцентристките опозиционни партии, коментира "Таймс".

Критиците веднага заклеймиха изгледите за анексиране на палестински земи от Израел, което би било осъдено от огромното мнозинство от международната общност, смятаща еврейските селища за незаконни, пише американският в. "Вашингтон пост".

Подобно развитие би натрупало още пръст върху гроба на "решението с две държави", вече замиращите усилия за постигане на независима палестинска държава, което все пак остава символ верую за последователни американски правителства. То също така може най-сетне да измести глобалния фокус от липсата на палестинска държава към липсата на демократични права за милиони палестинци, живеещи под израелско военно управление, отбелязва изданието.

Това са резултати, които някои от ревностните поддръжници на Израел във външнополитическата върхушка във Вашингтон отчаяно се стремят да избегнат. За Нетаняху обаче това е добра вътрешна политика, коментира "Вашингтон пост".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ