Инициативата "Три морета" - с голям потенциал за развитието на региона (обзор)

Инициативата Три морета - с голям потенциал за развитието на региона (обзор)

Инициативата "Три морета" - с голям потенциал за развитието на региона (обзор)

Инициативата "Три морета" има голям потенциал за развитието на региона, за свързаността, сътрудничеството и сигурността. Това беше общото мнение на участниците в президентския панел на бизнес форума в рамките на Шестата среща на върха на инициативата "Три морета", която започна днес в София, предава БТА.  Със специално видеообръщение се включи и американският президент Джо Байдън, който насърчи инициативата и обеща подкрепата на САЩ.

Тази година България е председател на инициативата "Три морета", след като през октомври 2020 г. в Талин президентът Румен Радев прие домакинството от естонската си колега Керсти Калюлайд. В "Три морета" участват 12 държави от ЕС, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море - Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия. Партньори на "Три морета" са САЩ, ЕК и Германия. Основна цел на "Три морета" е да насърчи регионалното сътрудничество, транспортната, дигиталната и енергийната свързаност в Централна и Източна Европа чрез общи проекти. Инициативата е насочена към постигане на устойчив икономически растеж в страните на региона, който по-бързо да позволи социално и икономическо сближаване в Европа. 

[[{"fid":"376699","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":529,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

На снимката: част от присъстващите на Срещата на върха на Инициативата "Три морета". Източник: Flickr/БТА 

Германия с нетърпение очаква укрепването на нашето сътрудничество, заяви президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, чиято страна е партньор на инициативата, заедно със САЩ и ЕК.

"Всички сме изправени пред едни и същи големи предизвикателства - да се насърчи икономическото възстановяване след COVID-19, да се ускори зелената и дигиталната трансформация и да се обединят усилията за поддържане на международен ред, основан на правила. Германия подкрепя напълно целите на "Три морета" - да се укрепи свързаността, сигурността и добруването на хората. Трябва да се възползваме в пълна степен от потенциала на тази инициатива", отбеляза Щайнмайер. 

[[{"fid":"376700","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":572,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

На снимката: Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Източник: Flickr/БТА

Президентът на Естония Керсти Калюлайд припомни, че инициативата вече дава конкретни резултати. Тя отбеляза, че "Три морета" се опитва да решава проблеми в транспорта, в енергетиката и дигитализацията. 

[[{"fid":"376701","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":565,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]] 

На снимката: Президентът на Естония Керсти Калюлайд. Източник: Flickr/БТА

Президентът на Латвия Егилс Левитс посочи, че инициативата има много голям потенциал и това ще помогне за много сериозно развитие в региона. "Латвия е готова да даде своя принос към това", декларира той. Левитс обърна внимание и важността от ангажирането на гражданското общество. 

[[{"fid":"376703","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":585,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"4"}}]]

На снимката: Президентът на Латвия Егилс Левитс. Източник: Flickr/БТА

Президентът на Полша Анджей Дуда посочи включването на нови инструменти за интеграцията на страните в инициативата и отбеляза, че през идните години може да се очакват няколко амбициозни проекта. "Не се съмнявам, че инициативата играе ключова роля за изграждането на бъдеща Европа", отбеляза той и допълни, че има засилващ се интерес към "Три морета" в международен план.

"Превърнахме се в модел за сътрудничество и за другите региони. Нашата инициатива е пример, който може да бъде следван", коментира Дуда и посочи, че инициативата е отворена за бизнеса. 

[[{"fid":"376704","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"5":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":558,"width":799,"class":"media-element file-default","data-delta":"5"}}]]

На снимката: Президентът на Словения Борут Пахор. Източник: Flickr/БТА

Президентът на Словения Борут Пахор изрази подкрепа за проактивния подход на инициативата. Той отбеляза, че бизнес форумът има за цел изграждане на бизнес партньорства и отбеляза важността на инициативата за допринасянето на растежа в цяла Европа. 

Вицепремиерът на Чехия Карел Хавличек посочи, че в ситуацията след коронавируса, когато трябва да се рестартира икономиката, освен предизвикателствата, има и възможности. Той отбеляза, че трябва да се инвестира в иновации, в научно-изследователска и развойна дейност, същевременно трябва да се преобразува енергетиката. "Има големи възможности да инвестираме в процеса на декарбонизация", допълни Хавличек. 

"Инициативата ни предлага уникална възможност за изграждане на връзки между държавите", заяви Вероника Ремишова, вицепремиер на Словакия. Тя подчерта, че това придобива особено значение предвид пандемията, която ни е показала колко важно е да има свързаност и устойчивост. Ремишова приветства подкрепата за този проект от САЩ, което по думите й е израз на нашето трансатлантическо сътрудничество, и отбеляза като изключително важно присъствието на Германия. "Инициативата има голям потенциал да сближи всички страни участници и трябва да направим всичко възможно да използваме този потенциал", коментира тя. 

[[{"fid":"376705","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"6":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":537,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"6"}}]]

На снимката:  Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу. Източник: Flickr/БТА

"Развитието на свързанността в региона ще съдейства за икономическата интеграция. Пандемията ни научи колко са важни дигиталните трансформации в нашите икономики и че трябва много спешно да ги развиваме. Трябва да излезем от пандемията по-силни от преди" коментира президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу.

Заместник-министърът на външните работи на Австрия Петер Лаунски-Тийдентал отбеляза ролята на инициативата за засилване на свързаността и посочи, че никой няма да се чувства изоставен. 

С видеообръщение се включи и президентът от Литва Гитанас Науседа, който поздрави участниците и пожела ползотворни дискусии. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ