Три партии с представители в инициативния комитет, издигнал Румен Радев за втори мандат

Три партии с представители в инициативния комитет, издигнал Румен Радев за втори мандат

Три партии с представители в инициативния комитет, издигнал Румен Радев за втори мандат

Инициативен комитет официално издигна Румен Радев и Илияна Йотова като независими кандидати за президент и вицепрезидент на изборите на 14 ноември. 

Около 200 души успя да събере Зала 6 на НДК, където се провежда учредителното събрание на инициативния комитет. То започна с химна на България, а сред хората, които влязоха в залата, има представители на политическите партии, на местната власт, журналисти и хора от академичната общност, както и представители на културата и изкуството. Там са историкът проф. Искра Баева, проф. Иво Христов, журналистът Анна Заркова, космонавтът Георги Иванов, актрисата Цветана Манева, актьорът Веселин Плачков. Силно е присъствието на местната власт на събитието. Там са кметът на Плевен Георг Спартански, кметът на Садово Димитър Здравков, кмета на Троян Донка Михайлова и други. Сред политическите лица са Филип Станев от "Има такъв народ", заместникпредседателите на БСП Кристиан Вигенин и Ирена Анастасова, евродепутатите от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева и Иво Христов.

Мероприятието се провежда при засилени противоепидемични мерки - в залата се влиза само с отрицателен тест за коронавирус, както и цифров COVID-19 сертификат.

Новата политическа формация на бившите служебни министри Петков и Василев "Продължаваме промяната" застава твърдо зад кандидатурата на Румен Радев. В студиото на "Лице в лице" Кирил Петков съобщи, че в комитета са двама активисти на новата партия - Яна Балникова и Деница Симеонова. 

В Инициативния комитет е и евродепутатът Иво Христов, според когото "за 5 години президентът се показа като човек с характер, като човек с усет за държавен интерес, има чувство за дълг. "Той беше гласът на истината в период, когато българското общество беше превзето от лъжата", заяви Христов.

Гражданската платформа "Изправи се.БГ" с председател Мая Манолова също изпраща трима представители в Инициативния комитет, издигащ Радев за втори президентски мандат. Това са д-р Галина Таваличка, Мими Караколева и Никола Вапцаров.

Преди ден БСП обяви, че трима души от партията ще влязат в Инициативния комитет за издигане на кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова за президентска двойка. Това са Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и проф. Радослав Гайдарски. 

"Изборите на 14 ноември ще бъдат истинско изпитание - не само като организация, но и заради сливането на двете кампании и изкривяването на мажоритарния характер на президентския вот. Затова искам да благодаря на всички партии и коалиции, които заявиха подкрепата си за нас и съм готов да работим заедно в името на общи цели за България, каза президентът Румен Радев.

За пет години, мога да твърдя, че нашият екип е още по-сплотен и непоколебим, подчерта Радев относно работата си с вицепрезидента Илияна Йотова.

"Приемам вашата подкрепа като оценката за свършеното до момента в първия мандат. Президентството се утвърди като стълб на стабилност, защото и в най-тежките времена ние с г-жа Йотова не се отклонихме от мисията си да отстояваме държавността, да бъдем коректив, да фокусираме общественото внимание към недъзите на политическата система, да отстояваме българския национален интерес навън. Защото вярваме, че президентската институция символизира единството на нацията", добави Радев. 

"Благодаря ви, че ни подавате ръка в този толкова труден, но много важен момент. Живеем наистина в много сложно време. Много години позагубихме, много илюзии. За съжаление, разпадът на институциите и държавността се отрази на всички нас. От нас, от всички българи, зависи да си върнем надеждите. Уморената от злоупотреби и клишета дума "народ" трябва да има нови измерения", каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Към момента подкрепа за двойката Радев-Йотова са изразили от "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" на Слави Трифонов и АБВ.  

От днес Централната избирателна комисия започна приема на документи за регистрация на инициативните комитети за президентските избори, като крайният срок е 4 октомври. На изборите през 2016 г. участваха 23 кандидатпрезидентски двойки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ