Два варианта за повишаване на пенсиите предлага служебният кабинет

Два варианта за повишаване на пенсиите предлага служебният кабинет

Два варианта за повишаване на пенсиите предлага служебният кабинет

Два варианта за повишаване на пенсиите ще предложи служебното правителство на 46-ото Народно събрание и бъдещия кабинет. Това обяви министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев на форум за промените в Кодекса за социално осигуряване, организиран от КНСБ и фондация "Фридрих Еберт", предава БНР. 

"Единият вариант е за преизчисляване на пенсиите със среден осигурителен доход от 2018 или 2019 г., като експертите на НОИ са направили разчети и за двете години. Около 3 млрд. лв. са необходими за това. Вторият вариант е с увеличаване на приноса на осигурителния стаж в пенсионната формула, като този вариант ще доведе до една по-добра мотивация на българските граждани да участват в осигуряването, както и ще постигне увеличаване на пенсиите на всички пенсионери", каза Гълъб Донев. 

Според социалният министър, реализацията на всеки от вариантите ще струва между 2 и 3 милиарда лева и ще доведе до повишение на пенсиите с между 14 и 17 процента.

"Върви се към вариант за повишаване на пенсиите с увеличаване на приноса на осигурителния стаж в пенсионната формула. В момента тежестта за една година осигурителен стаж в пенсионната формула е 1,2 на сто, идеята е да стане 1.35. Служебното правителство ще разработи законопроект за актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване", съобщи още Гълъб Донев. 

Сред акцентите в обсъжданията на форума бяха правата на осигурените в универсалните пенсионни фондове, възможностите и условията за избор на пенсионни продукти, както и новата нормативна рамка за определяне на формулите за изчисляване на допълнителните пожизнени пенсии за старост от тези фондове. В тях се осигуряват всички родени след 31 декември 1959 година, а първите масови плащания предстоят през септември.

В програмата на форума бе включено и обсъждането на отражението на актуалните промени в Кодекса за социално осигуряване върху ДОО. Ключови теми са новостите при преизчисляване на трудовите пенсии с придобит стаж или доход след пенсиониране, както и правилата, по които ще се извършва определянето на размера на намалението на индивидуалния коефициент, когато човек се осигурява и в универсален пенсионен фонд. Ще бъде обсъден въпросът с прехвърляне на осигуряването само във фонд „Пенсии“ на ДОО и законовите правила за изчисляване на пенсията при осигуряване само в първия стълб.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ