Испанският съд вика Пучдемон на изслушване, той говори от Брюксел

Испанският съд вика Пучдемон на изслушване, той говори от Брюксел

Испанският съд вика Пучдемон на изслушване, той говори от Брюксел

Испанският Върховен съд е призовал уволнения премиер на Каталуня Карлес Пучдемон и 13 членове на регионалната администрация на изслушване утре в 9,00 часа местно време.

Сепаратисткият лидер и неговите министри, които са заплашени от обвинения за бунт и размирици, трябва да се явят утре и в петък на Национално изслушване - състав магистрати, които разглеждат чувствителни дела. Ако не го сторят, испанското правосъдие може да издаде заповеди за арестуването им.

Вчера Пучдемон заяви, че не търси политическо убежище в Брюксел, където замина след събитията в края на седмицата. Дори и да търси политическо убежище обаче, трудно би го получил като европейски гражданин от страна-членка на ЕС.

Няколко часа преди да бъде призован от Върховния съд, каталунският лидер даде да се разбере, че не мисли да се върне бързо в Испания. На първата си пресконференция, след като Мадрид пое контрола над управлението в Каталуня, Пучдемон заяви, че е пристигнал в Мадрид от съображение за сигурност и иска гаранции за „независим и справедлив процес, с ясно разделение на властите, както в повечето европейски страни“.

Пучдемон нае за свой адвокат експерта по екстрадициите Пол Бекаерт, който през 1990-те години съветва членове на баската терористична групировка ЕТА. 68-годишният адвокат, специалист по правата на човека, може да помогне на каталунските политици да оспорят пред белгийското правосъдие евентуална европейска заповед за арест.

Без заповед Пучдемон има право да 90-дневен престой в Белгия, както всеки гражданин на ЕС.

Той обаче може да се окаже в много деликатна ситуация заради другото обвинение – за присвояване на обществени средства, с което Мадрид го заплаши заради разходите от над 6 млн. евро за незаконния референдум. За разлика от обвинението за бунт, в белгийското законодателство има почти идентичен текст за присвояване и Брюксел трудно може да откаже екстрадирането на Пучдемон. Ако не иска дипломатическия скандал.

Премиерът Шарл Мишел заяви вчера, че сепаратисткият лидер не е бил поканен от белгийското правителство и ще бъде третиран като всеки друг гражданин на ЕС.

Брюксел и Мадрид вече веднъж стигнаха до ръба на дипломатическа криза, след като Мишел разкритикува полицейското насилие по време на референдума за независимост на 1 октомври.

В речта си от Брюксел Пучдемон описа Испания като несъвършена демокрация в ней-добрия случай, а в най-лошия – като авторитарен режим, който потиска законните народни стремежи с използването на сила и с трикове на управляващите.

От изявлението му стана ясно, че иска от Брюксел „да интернационализира конфликта“ в Каталуня и да призове ЕС да „реагира“.

Междувременно белгийският политик Ги Верхофстад, лидер на групата на либералите ALDE в европейския парламент, част от която е и партията на Пучдемон,  го иронизира с карикатура във Facebook на популярния рисуван герой Тентен: "не съм сигурен за сравнението с Тентен. Той винаги намира решения в приключенията си, докато Пучдемон хвърли Каталуня в хаос и опустошение", коментира политикът. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ