Ива Митева обяви за приети на първо четене промените в Закона за НСО

Ива Митева обяви за приети на първо четене промените в Закона за НСО

Ива Митева обяви за приети на първо четене промените в Закона за НСО

След почти двудневна суматоха председателят на парламента Ива Митева обяви за приети на първо гласуване промените в Закона за НСО, внесени от нея и група народни представители. 

След свикания председателски съвет и почивка, заседанието на парламента беше подновено и Митева обяви от парламентарната трибуна за приети тези изменения. Тя припомни, че е предложила процедура за връщането на гласуването на двата законопроекта. 

"В пленарна зала чух, че правилникът не е бил нарушен", посочи Митева. Вчера председателстващият НС не е прекратил заседанието, и по искане на депутата Мая Манолова е направена проверка на кворума преди прегласуването на законопроекта за промени в НСО, внесен от Ива Митева и група народни представители. Установява се наличие на 125 депутати и е проведено гласуване, като 101 са гласували "за", мотивира решението си председателят на парламента.

Решението ѝ доведе до нови критики от страна на депутатите от ГЕРБ. Според Десислава Атанасова от ГЕРБ за час Митева е променила драстично мнението си относно законопроекта. Тя посочи, че в началото на заседанието председателят на парламента е искала да прегласуват двата законопроекта, тъй като процедурата не е спазена.

"Сега правите точно обратното с аргумента, че процедурата е спазена и затова законопроектът на ИТН вчера е бил приет. Въпреки, че заседанието е било закрито, има обявен резултат от гласуване без необходимите гласуве за приемане на законопроект - 121 народни представители. Съжалявам, че сте доктор по Конституционно право. Считам, че все още има време да промените за трети път своето становище", заяви Атанасова.

Председателят на парламента ги призова да атакуват решението пред Конституционния съд. Сега предстои разглеждането на промените в комисия и отново в пленарна зала. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ