Избори във Франция: Финансова афера изяжда шансовете на Фийон

Избори във Франция: Финансова афера изяжда шансовете на Фийон

Избори във Франция: Финансова афера изяжда шансовете на Фийон

Седем от всеки 10 анкетирани французи (70%) смятат, че десният кандидат Франсоа Фийон трябва да се оттегли от президентските избори според социологически сондаж по поръчка на „Франс инфо“. На същото мнение са и 36% от десните симпатизанти. Представителното проучване е направено по интернет сред 1001 души.

Фийон, който се смяташе за един от фаворитите на президентските избори, се оказа в центъра на разрастващ се скандал, че е уредил солидна заплата в продължение на години за жена си Пенелоп Фийон с фиктивни назначения. Появиха се публикации, че и децата му са получавали обществени пари по същата схема.

За една седмица недоверието към Фийон е скочило още – миналата седмица 61% от всички и 32% от десните смятаха, че трябва да се оттегли.

29% от запитаните са на мнение, че десният кандидат трябва да продължи да се защитава срещу подозренията, че е нарушил закона. 79% обаче мислят, че защитата му досега не е убедителна.

Победителят в първичните избори на десницата, който отстрани знакови лица като Саркози и Жюпе от надпреварата, вече е и обект на предварително разследване на финансовата полиция.

Преди публикациите, започнали от седмичника "Канар аншене", Фийон бе най-вероятния съперник на националистката Марин льо Пен на балотажа на президентските избори във Франция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ