Изборите във Франция: С хартиени бюлетини и без машини

Manager News

Френските граждани ще гласуват само с хартиени бюлетини на президентските избори тази неделя, съобщава Associated Press. Въпреки периодичните призиви за повече гъвкавост или модернизация на изборния процес, във Франция не се допускат гласуване по пощата, предварителен вот или използването на машини. Сегашният президент Еманюел Макрон е фаворит, макар голяма част от хората да казват, че все още са разколебани кого ще подкрепят или не знаят дали изобщо ще отидат до урните.

Избирателите трябва да бъдат поне на 18 години, като около 48 млн. французи имат право на глас.

След като изборният ден приключи, доброволци преброяват бюлетините една по една, а впоследствие властите използват държавен софтуер, за да регистрират и отчетат резултатите по-ефективно.

Хората, които не могат да отидат до урните по различни причини имат право да упълномощят някого да гласува вместо тях. За да стане това възможно, избирателят трябва предварително да попълни формуляр и да го занесе в полицейското управление. Един човек може да бъде упълномощен гласоподавател за един гражданин, който живее във Франция, и за един, който е в чужбина. 7% от избирателите са гласували чрез упълномощени заместници на последните президентски избори преди 5 години.

Гласуването по пощата във Франция е забранено през 1975 г. заради опасения от потенциална измама. Използването на машини по време на избори е експериментално изпробвано през 2002 г., но закупуването на нови машини е спряно през 2008 г. заради съмнения за сигурността. Малко са останалите градове, които използват този метод за гласуване.

Миналата година центристкото правителство на Макрон опита да прокара поправка в закона, която позволява предварително машинно гласуване, за да насърчи хората да дадат своя вот на фона на ограниченията заради пандемията от ковид 19. Сенатът, доминиран от консерватори, отхвърли мярката, защото не е достатъчно солидна от правна гледна точка и информацията не е достигнала до достатъчна част от обществото.

Повечето от противоепидемичните мерки в страната са отменени, макар и през последните седмици да се забелязва скок в заболеваемостта от ковид 19 – над 130 хил. нови случаи на ден. Все пак хора с положителен тест за коронавирус могат да отидат до урните, като се препоръчва да носят маски и да спазват здравните препоръки.

Френските президентски избори се провеждат в 2 тура. 12 кандидати ще се съревновават в неделя, като основните претенденти са сегашният държавен глава Еманюел Макрон и лидера на националистическата партия „Национален фронт“ Марин Льо Пен.

Теоретично един кандидат може да победи директно на първи тур, като получи повече от 50 % от гласовете, но това никога не се е случвало във Франция. По принцип двамата претенденти с най-голяма подкрепа отиват на балотаж, като победителят ще бъде ясен на 24 април.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ