"Изправи се БГ! Ние идваме!" не изключват вариант с правителство до следващата пролет

Изправи се БГ! Ние идваме! не изключват вариант с правителство до следващата пролет

"Изправи се БГ! Ние идваме!" не изключват вариант с правителство до следващата пролет

 "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще направи всичко възможно третият мандат да се реализира независимо на кого ще бъде връчен, обеща съпредседателката на коалицията Мая Манолова на среща на ръководството на формацията с президента Румен Радев. Най-малката парламентарна формация затвори втория кръг от насрочените от държавния глава консултации преди връчване на втория мандат.

Предполагам, че следите участието на консултациите. С всички партии се обединяваме около мнението, че България е изправена пред кризи, каза президентът Радев в началото на срещата и отново напомни тезата си, че за трети мандат ще трябват разговори и консенсус, а такъв няма в парламента. Също, както и ДБ, президентът попита ИБГНИ какви са шансовете да се състави редовен кабинет и каква формула виждат за това.

Не трябва цената на политическата безотговорност и на обикновения инат да се плащат от обикновените граждани, категорична бе Манолова.

Ние от ИБГНИ направихме всичко възможно да бъде сформирано правителство с първия мандат. Направихме всякакви компромиси - отказахме се от позиции и от това да следваме някакви политически интереси, но едноличните решения, подходът чрез доминация на силата, отказът да има подписано споразумени, в което да бъдат фиксирани приоритетите и най-вече да има публичност и прозрачност в разговорите, доведоха до това да не се реализира правителство с първия мандат. Което означава, че опитите за сформиране на правителство с третия мандат трябва да избегнат всички тези грешки и действията на ИТН, и опита им да направят правителство, разказа пред президента съпредседателката на ИБГНИ Мая Манолова.

Независимо на кого ще бъде връчен третият мандат, ще положим всички усилия той да бъде реализиран, категорична бе тя. 

Три големи риска вижда коалицията - новата вълна на ковид, мигрантската криза и социалното напрежение заради драстичния ръст на тока, водата и основните продукти. Според Манолова имало и още един риск - от пожарите, защото горските и пожарникарите ще имат нужда от повече ресурс.

Тези четири риска все още не са се превърнали, но през есента могат да станат големи кризи. Политическите сили нямат право да проявяват политическо нехайство и инат, каза Манолова. Нечестно и неуместно било държавата сега да се вкарва в кампания.

С три инструмента това можело да се реши. Първият бил актуализацията на бюджета, откъдето да се осигурят пари за здравеопазване, пенсии, за лекарства и тн. Трябвало да се пресече и мигрантския натиск. 

Третият инструмент е създаването на стабилно правителство, макар и с мандат до следващата пролет, но да се даде спокойствие на българските граждани и да даде решенията за предстоящите рискове и кризи, каза тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Мизофонията всъщност може да е много по-често срещана, отколкото си мислехме
Домашните по математика могат да донесат повече вреда, отколкото полза
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 13 до 19 май
Арнолд Шварценегер за най-продуктивното начало на деня
Медийните гиганти ухажват рекламодателите, докато разходите се пренасочват към цифровите технологии
14 факта за силата на волята и как да я тренирате
Чистата и проста истина рядко е чиста и никога проста. Оскар Уайлд
5 въпроса, които ще ти помогнат да избереш работата, която най-добре ти подхожда