„Изправи се БГ! Ние идваме!“ ще подкрепят правителство на промяната без ГЕРБ и ДПС

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ ще подкрепят правителство на промяната без ГЕРБ и ДПС

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ ще подкрепят правителство на промяната без ГЕРБ и ДПС

„Удовлетворени сме от това, че една от партиите на промяната поема отговорността за съставяне на правителство. Такова е и очакването на българските граждани – да има стабилност, нормалност и сигурност. Да има кабинет, който да се заеме с проблемите на хората“. Това заяви Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ при консултациите при президента Румен Радев.

„Затова ние ще подкрепим правителство, чиито дневен ред е същият като този на българските граждани. На преден план сме извели теми, които не са просто приоритети на нашата парламентарна група, но са и важните за българските граждани теми. На първо място те са свързани с доходите, като ние внесохме законопроект за преизчисляване на пенсиите, които 13 години не бяха пипани. В резултат на това 42% от нашите родители живеят в мизерия, под прага на бедност. Ще настояваме за компенсация на почтения бизнес, най-вече на малките фирми, микропредприятия, семейните стопанства. Реално те не получиха адекватна подкрепа от българската държава. Ще настояваме за подкрепа на децата и семействата и за най-уязвимите - хората с увреждания.“, коментира тя.

Манолова заяви, че дълбоката съдебна реформа е приоритет на „Изправи се БГ! Ние идваме!" и че по тази тема има пълно съвпадение с другите формации на промяната. По думите й това включва  преустановяване на порочния модел на едноличната, безконтролна власт на главния прокурор.

„Подкрепата на гражданите срещу монополите също е важна за нас тема. Смятаме да предложим законодателни промени, които да дадат възможност за ревизиране на високите сметки за ток и парно. Сега се готви и повишаване на цената на водата, което е удар върху изтънелите джобове на българските граждани. И разбира се ревизия на управлението на ГЕРБ.", каза още тя.

Манолова подчерта, че от „Изправи се БГ! Ние идваме!" ще подкрепят правителство на промяната, но не и ако в него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и на ДПС.

„Такава подкрепа би била токсична прегръдка, която да убие очакванията на хората за промяна, почтеност и публичност. Аргументите ни за това са, че през последните години заради уговорки и коалиции с тези партии, България се превърна в една от най-бедните държави“, добави тя.

„Бихме подкрепили правителство на партиите на промяната като „Демократична България“ и ИТН“, каза още Манлова и допълни, че не искат постове в новия кабинет.

Президентът Радев от своя страна заяви, че най-важното е намирането на формулата за съставянето на правителство. „Това е първата най-важна задача пред българския парламент. Тук трябва да се отбележи новата формула за съставяне на управление, а именно формиране на кабинет не като коалиция, а около съгласие за цели, приоритети и ценности“, каза той

Държавният глава отбеляза, че този подход позволява всяка партия да тежи не само с броя на своите депутати, а със своите идеи и приоритети за намиране на изход от социалната и икономическата криза, за демонтаж на порочния управленски модел, за справянето с корупцията, бедността и неравенствата.

„За това мисля, че вашата парламентарна група, макар и най-малобройна, е важен и ценен партньор в този диалог“, добави Радев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ