"Изправи се! Мутри вън!" биха подкрепили "кабинет на промяната"

Изправи се! Мутри вън! биха подкрепили кабинет на промяната

"Изправи се! Мутри вън!" биха подкрепили "кабинет на промяната"

Ние няма да подкрепим правителство излъчено от г-н Борисов и политическа партия ГЕРБ, защото българският народ с вота си на 4-и април даде вот за промяна, а не за възпроизвеждане на статуквото. Бихме подкрепили кабинет с участието на партиите на протеста "Има такъв народ" и "Демократична България". Това заяви на консултациите при президента Румен Радев председателят на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова. 

Тя допълни, че с тези партии имат пълно разбирателство за извършването на дълбока съдебна реформа, промени в изборните правила и ясна подкрепа за българския бизнес, защита на уязвимите групи и пенсионерите, и не на последно място: общата им воля за извършване на ревизия на управлението на Бойко Борисов. Заедно с нея на консултациите в президентството дойдоха Николай Хаджигенов и Татяна Дончева. Като шеста политическа сила те бяха на консултации с президента след ГЕРБ, "Има такъв народ", БСП, ДПС и "Демократична България".

В началото на речта си пред представителите на "Изправи се! Мутри вън!", президентът изтъкна колко е важно присъствието им на тези консултации, защото в тяхно лице една голяма част от българите на протеста и голяма част от българите, търсещи по-силна социална защита и справедливост, намериха своето представителство в българския парламент.

"Затова вашият глас, мнение и експертиза са важни, защото страната ни е изправена пред редица предизвикателства и точно тези предизвикателства диктуват ние да намерим бързо решение за съставяне на легитично редовно правителство с ясни цели, приоритети и широка парламентарна подкрепа. Разчитам много на вашия опит като народни представители, като юристи с богат опит, така че търсим баланса между необходимите, дори бих казал задължителни законодателни промени, а вие самите сте инициатори на много такива промени, и времевия хоризонт, в който да бъде съставено едно ефективно работещо отговорно правителство, което да бъде изразителят на тези промени", каза Румен Радев.

Президентът попита представителите на партия "Изправи се! Мутри вън" за тяхната готовност към евентуален трети мандат, както и как виждат мостовете между политическите партии и коалиции в рамките на 45-ото Народно събрание към най-важната и отговорна задача - час по-скоро създаване на правителство. 

"Ние сме изпратени в българския парламент, за да защитаваме интересите на българските граждани. Затова ние виждаме нашите приоритети в четири посоки. Първият е свързан с умелото управление на пандемичната криза с нов ваксинационен план и поддържане на жизнеспособността на здравната система. Вторият е свързан с очакванията за незабавна икономическа подкрепа както за бизнеса, така и за домакинствата, за българските граждани, за уязвимите групи. В тази връзка ние вече внесохме законодателен пакет за подкрепа на микропредприятията, на малките и средните фирми, на българските домакинства, на хората, останали без работа заради COVID-кризата и на българските пенсионери. Третият приоритет е свързан с очакването на хората за стабилно парламентарно мнозинство, което да осъществи съдебна реформа и демократичните промени, които българите очакват най-вече свързани с промяна в изборните правила, които да осъществят честен и прозрачен изборен процес. На четвърто място хората очакват от нас сформирането на стабилен кабинет, който да застане зад обикновените граждани и зад българския бизнес и да върне доверието им в институциите", каза Мая Манолова. 

По отношение на третия мандат, тя заяви, че е слабо вероятно да се стигне до връчване на трети мандат за съставяне на правителство именно на тяхната парламентарна група предвид факта, че те разполагат с 14 народни представители. "Третият мандат също би бил възможност за осигуряване на взаимодействие на партиите, на формациите на промяната за реализиране на принципа "Съединението прави силата" през формациите на протеста, така че ваша е отговорността, господин президент, на кого ще връчите третия мандат", посочи Манолова. 

"Нашите усилия като законодатели ще бъдат насочени към това да инициираме и да участваме в законодателство на промяната чрез създаване на парламентарно мнозинство на промяната и бихме подкрепили кабинет на промяната, каквото е и очакването на българския народ", добави Мая Манолова. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ