"Изправи се!Мутри вън!" сменя името на парламентарната си група

Изправи се!Мутри вън! сменя името на парламентарната си група

"Изправи се!Мутри вън!" сменя името на парламентарната си група

Парламентарната група "Изправи се! Мутри вън!" вече ще се казва "Изправи се.БГ! Ние идваме". Това стана ясно след първото заседание на новата група на шестата по големина формация в 46-ото народно събрание.

Промяната в името идва след оповестено по-рано днес решение на партньорите от Отровното трио Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, че създават ново гражданско движение под името "Ние идваме".

Гражданите трябва да имат възможност за по-сериозно участие в политиката, за по-сериозно влияние и единствената възможност е НПО, обясни адвокат Хаджигенов и уточни, че отдавна са замисляли създаването на движението.

Ние сме единствената политическа формация с две граждански организации в основата й, повечето хора, които влизат в парламента, са граждански лица, допълни Мая Манолова.

Новата ПГ до голяма степен запазва приоритетите си от предишния краткотраен парламент: изгонване на мутрите от властта, преизчисляване на пенсиите, подкрепа за малкия бизнес, подкрепа на гражданите срещу монополите, съдебна реформа, продължаване на ревизията на управлението на Бойко Борисов, съобщиха Хаджигенов и Манолова.

Първите законопроекти на "Изправи се.БГ! Ние идваме" ще бъдат внесени в деловодството на парламента още утре - за преизчисляване на пенсиите и за личната помощ. Ще бъде предложено и създаването на 2 комисии - за ревизията и за полицейското насилие по време на протестите и подслушването на политици, съобщи Манолова.

Хаджигенов пък подготвил други две законодателни промени, които също ще бъдат внесени утре. "Единият е за промяна в закона за НСО, с която прекратяваме практиката за слугинаж с парите на данъкоплатците. Другата е в закона за бюрото за закрила на главния прокурор - няма да има държавен орган, който да се грижи за сигурността му, а той се връща към правосъдието", обясни адвокатът.

На въпрос дали ще подкрепят кабинет на "Има такъв народ", Манолова и Хаджигено обявиха, че първо трябва да видят приоритетите си в програмата на правителството. Първите стъпки на следващото правителство да са насочени към подобряване живота на хората, категорична бе Манолова.

Не сме водили още разговори - по наше настояване тези разговори ще се водят публично в парламента, допълни тя. И отново повтори, че не желаят министерски кресла, постове и позиции, а имат каузи и приоритети. 

Важни са политиките и какво ще се направи, коментира Хаджигенов. Императивно взимане на решение и извиване на ръце на когото и да било няма да има, допълни той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ