Кабинетът на Курц падна, не получи вот на доверие. "Поводът" за политическата криза печели място в европарламента

Кабинетът на Курц падна, не получи вот на доверие. Поводът за политическата криза печели място в европарламента

Кабинетът на Курц падна, не получи вот на доверие. "Поводът" за политическата криза печели място в европарламента

Австрийските депутати отстраниха от власт правителството на консервативния канцлер Себастиан Курц. Това стана по време на гласуване в парламента на вот на недоверие срещу него, предаде Ройтерс.
Вотът срещу Курц подкрепиха Австрийската социалдемократическа партия и крайнодясната Австрийска партия на свободата, която допреди седмица управляваше в коалиция с Курц. Заради скандален видеозапис, разкриващ тайни договорки между бъдещия вицеканцлер и лидер на крайната десница Ханс-Кристиан Щрахе с жена, представяща се за племенница на руски олигарх, обаче Курц сложи край на коалицията им. Така на практика той остана начело на правителство на малцинството. По конституция сега президентът на Австрия Александър ван дер Белен трябва да назначи кабинет от експерти, който да управлява страната до следващите избори, които се очаква да са през септември.
Гласуваният днес вот на недоверие е първият успешен срещу правителствен ръководител или правителство в следвоенната история на Австрия.

В същото време обаче поводът за днешния развой - лидерът на австрийската крайна десница Хайнц-Кристиан Щрахе спечели с преференциални гласове място в Европейския парламент въпреки скандалния видеозапис, направен със скрита камера и разпространен седмица преди евроизборите, който му костваше поста на вицеканцлер и провокира управленската криза в страната, предадоха австийрски медии. Щрахе е събрал повече от необходимите 32 000 преференциални гласа, които го "изстрелват директно" в ЕП от 42-ото място в листата на партията му, се твърди в проучване на австрийската телевизия и австрийската осведомителна агенция АПА.
Все още не е ясно дали Щрахе възнамерява да се възползва от спечеленото депутатско място в бъдещия европейски парламент 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ