Как Тръмп си измисли атентат в Швеция и как замаза гафа

Как Тръмп си измисли атентат в Швеция и как замаза гафа

Как Тръмп си измисли атентат в Швеция и как замаза гафа

Докато громеше авторитетни медии, че не го отразяват правилно и съобщават фалшиви новини, Доналд Тръмп сам произведе фалшива новина за атентат в Швеция.

"Вижте какво става в Германия, вижте какво стана снощи в Швеция. В Швеция - не е за вярване. Швеция. Те приеха много бежанци и сега имат проблеми, каквито не са си и представяли", заяви новият президент на голям митинг във Флорида в събота, цитиран от информационните агенции. 

Атентат в Швеция обаче няма.

Шведското външно министерство поиска чрез посолството си във Вашингтон разяснения за президентското изказване.

Говорителката на министерството Катарина Акселсон каза, че правителството не е информирано за каквито и да било "свързани с тероризъм големи инциденти".

Социалните мрежи взеха на подбив твърдението му.

По-късно Тръмп се оправда в Twitter, че казаното за Швеция се отнасяло за репортаж за имигрантите, излъчен от Фокс нюз.

Представителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс продължи с уточненията, като заяви, че Тръмп всъщност е говорил за увеличаващата се престъпност и инцидентите напоследък като цяло, без да има предвид конкретен случай. Според официалната статистика обаче от 2005 г. насам престъпността в Швеция спада, въпреки че страната прие стотици хиляди мигранти от раздирани от война страни като Сирия и Ирак, отбелязва Ройтерс.

Използвайки измисления атентат в Швеция, както и реално случилите се атаки в Брюксел, Ница и Париж, Тръмп обеща нови действия по въпроса с имиграцията в предстоящите дни.

"Ние не се предаваме. Никога няма да се предадем. Имаме съд, с който не сме съгласни", заяви той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ