Какво ще се случва от днес в Каталуня

Какво ще се случва от днес в Каталуня

Какво ще се случва от днес в Каталуня

От днес Мадрид трябва да поеме управлението на Каталуня, след драматичните събития в петък и енигматичния призив на уволнения сепаратистки премиер Карлес Пучдемон за „демократична опозиция“.

В същото време е неясно дали Пучдемон е председател на Република Каталуня, която беше обявена в петък от автономния парламент, както и къде се намира той в момента, след като отказа да приеме уволнението си. Очаква се да изясни и какво е имал предвид „демократична опозиция“ при изявлението си в събота. Бившият премиер засега заяви, че ще трябва да взема „трудни решения“.

Не е ясно и дали 200-те хиляди служители в каталунската администрация ще откажат да се подчинят на контрола на Мадрид след прилагането на чл. 155, както ги призова една от двете най-влиятелни сепаратистки организации Каталунска национална асамблея, чийто лидер Жорди Санчес бе сред първите арестувани сепаратисти миналата седмица.

Дали привържениците на сепаратизма ще застанат с телата си, за да пазят „с мирна съпротива“ (по призива на Пучдемон) каталунските институции от  контрола на Мадрид.

Стратегическият въпрос обаче е дали сепаратистите ще участват в предсрочните регионални избори на 21 декември, обявени от Мадрид.

Освен ако Пучдемон не приеме поканата за политическо изгнание, която почти директно му отправи белгийският държавен секретар по миграцията, сам той фламандски сепаратист. Белгийският премиер отрече подобна възможност, но Народната партия на Мариано Рахой имаше достатъчно време преди опровержението, за да определи подобно развитие като „неприемливо“.

Поемайки контрола върху Каталуня до изборите на 21 декември, Рахой поставя клопка на сепаратистите, за които вече е трудно да го обвинят в авторитаризъм. Ако участват в изборите, сепаратистите унищожават цялата стойност на прокламираната от техния парламент Република Каталуня и дори не е сигурно, че отново ще получат парламентарно мнозинство.

Вчера „Ел Паис“ публикува сондаж, според който сепаратистите и юнионистите са с изравнени сили. Ако отцепниците бойкотират изборите, ще се самоизключат автоматично от управлението в официално признатите каталунски институции.

Според данните на мадридския всекидневник сепаратистите ще загубят изборите с 42,5% срещу 43,4% за юнионистите.

В петък вечерта испанският флаг бе вдигнат на представителството на каталунското правителство в Жирона, където Пучдемон записа краткото си тв обръщение. В неделя следобед испански флаг бе сложен и на покрива Palau de la Generalitat – седалището на каталунското правителство в Барселона.

След демонстрацията на сепаратистите в петък, вчера и привържениците на единството на Испания излязоха по улиците на Барселона. По различни данни в шествието са участвали между 300 000 и 1 млн. противници на отцепването на провинцията.

Днес испанският премиер Мариано Рахой събира управляващата народна партия, за да обсъди събитията в Каталуня и изборите през декември.

Междувременно футболният отбор на Жирона, един от бастионите на сепаратистите, победи испанския кралски гранд Реал Мадрид с 2:1. За кратко Пучдемон е бил кмет на града и оттам започва политическият му възход.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ