Канабисът става законен в Канада от 17 октомври

Канабисът става законен в Канада от 17 октомври

Канабисът става законен в Канада от 17 октомври

Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви с усмивка, че от 17 октомври употребата на канабис в Канада става напълно легална. Вчера той спечели битката в Сената, който заплашваше да отложи гласуването на закона за легализиране на канабиса след лятото. Накрая сенаторите се съгласиха, че домакинствата имат право да отглеждат по 4 растения за лични нужди.

Така наесен Канада става първата държава от клуба на богатите Г-7, която разрешава канабиса за възстановителни цели, и втората в света, след Уругвай.

Нашата цел са сигурността и общественото здраве, заяви Трюдо. Той подчерта, че легалната продажба на дрогата веднага ще отнеме значителна част от пазара на организираната престъпност, а надеждата е впоследствие да го затвори напълно.

Трюдо поведе битка със Сената по призив на канадските провинции, на полицията и на бизнеса, които поискаха краен срок за промяна на системата за производството и свободна продажба в магазините или онлайн.

 Самият Трудо не крие, че е пушил „пет или шест пъти“ джойнт с приятели. Той превърна легализацията на канабиса в предизборно обещание през 2015 г. с мотива, че здравето на потребителите трябва да бъде по-добре защитено, като се удари черният пазар на трафикантите.

Според новия закон младежите над 18 или 19-годишна възраст, в зависимост от провинцията и местното й законодателство, могат законно да купуват, консумират и отглеждат ограничено количество канабис. Това не се отнася само за провинциите Квебек, Манитоба и Нунавут, които са против правото на отглеждане на канабис вкъщи.

Свободното притежание на канабис е ограничено до 30 г на човек. Продажбата ще става в оторизирани магазини или онлайн.

Според канадската агенция за статистика националния пазар на канабис през 2017 г. е бил на стойност 3,7 млрд. евро. Очаква се легализирането на тревата да доведе до 20% увеличение и данъчни постъпление от 261 млн. евро годишно.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ