Канада се подготвя за оттегляне на САЩ от НАФТА

Канада се подготвя за оттегляне на САЩ от НАФТА

Канада се подготвя за оттегляне на САЩ от НАФТА

Канада е все по-силно убедена, че американският президент Доналд Тръмп се готви да обяви оттеглянето на САЩ от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), съобщиха двама правителствени източници, цитирани от агенция Ройтерс.

Коментарите хвърлиха нова доза съмнения върху предстоящите преговори за модернизиране на тристранното споразумение, което Тръмп многократно заплаши да напусне, ако не бъдат направени съществени промени.

Очаква се представители на трите страни да присъстват на шестия и предпоследен кръг на преговори, който ще се проведе в Монреал в периода от 23 до 28 януари.

Към момента не е сигурно дали САЩ ще напуснат НАФТА дори ако Тръмп е изпратил нужното шестмесечно предизвестие, тъй като той не е задължен да поеме действие след изтичането на крайния срок. Освен това, решението за изтегляне от НАФТА може да срещне силна опозиция в Конгреса.

Един от канадските правителствени източници заяви по-късно, че от Отава се подготвят за най-различни сценарии, въпреки че все още не е сигурно, че Тръмп ще предприеме подобен ход.

Въпреки това, опасенията относно потенциалните щети, които ще понесат икономиките на трите страни, бяха достатъчни, за да разтревожат пазарите.

Основните борсови индекси Уолстрийт завършиха търговската сесия със спад, отчасти заради тези притеснения. Канадският долар поевтиня до най-ниската си стойност спрямо щатския долар в последните 12 месеца, след като новината постави под въпрос очакваното през следващата седмица повишение на лихвите от страна на Централната банка на Канада .

В отговор на опасенията от Белия дом заявиха, че „позицията на президента по отношение на НАФТА не се е променила“.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ