Кандидатите на Катар и Франция са фаворити за мястото на Бокова

Кандидатите на Катар и Франция са фаворити за мястото на Бокова

Кандидатите на Катар и Франция са фаворити за мястото на Бокова

Кандидатите на Катар и Франция излязоха начело и наравно след третия тур на гласуването за следващ генерален директор на ЮНЕСКО – организацията на ООН за образование, наука и култура.

Петима останаха в състезанието след оттеглянето на представителя на Виетнам.

На третия тур Хамад бин Абдулазис ал Куари (69) и Одри Азулай (45) получиха по 18 от 58-те гласа на изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, отбелязва Франс прес.

Бившата френска министърка на културата, с 13 гласа при предишното гласуване, излезе напред заедно с катареца Ал Куари, също бивш министър на културата, който беше водач при гласуването в понеделник, а на втория тур във вторник получи 20 гласа.

Трета в шорт листата е египтянката Мушира Хатаб, бивша министърка и посланичка, активен правозащитник. На втория тур тя имаше 13 гласа.

Представителите на Китай и Ливан взеха съответно 4 и 5 гласа.

Изпълнителният съвет на 58-те страни-членки трябва да посочи наследника на Ирина Бокова, която приключва втори мандат начело на организацията, белязан от политически противоречия и финансови затруднения.

Съветът гласува всеки ден от понеделник насам. Допустими са до 4 тура на гласуването, в случай, че никой не бъде избран с абсолютно мнозинство. Ако се стигне до 5-и тур, в него ще участват само първите двама с най-висок резултат при последното гласуване.

След това изборът трябва да бъде одобрен от генералната асамблея на 195-те страни-членки на 10 ноември.

Представителят на Азербайджан се оттегли още след първия тур в понеделник. Той получи 2 гласа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ