Каталунска сепаратистка се предава днес на полицията в Шотландия

Каталунска сепаратистка се предава днес на полицията в Шотландия

Каталунска сепаратистка се предава днес на полицията в Шотландия

Бившата лидерка на каталунските сепаратисти Клара Понсати, която живее в изгнание в Шотландия, днес ще се предаде на полицията, съобщи адвокатът й, цитиран от Франс прес. За Понсати, както и за другите каталунски водачи, е издадена европейска заповед за задържане.

Адвокатът се е свързал с шотландската полиция, за да уговори доброволното предаване на Понсати в комисариат в Единбург. Още същия ден двамата ще поискат от съда да бъде освободена под гаранция. След това съдът трябва да реши дали да я екстрадира в Испания. Адвокатът Аамер Анвар коментира, че клиентката му категорично отхвърля обвиненията за бунт и отклоняване на обществени пари за организирането на референдума за независимост на Каталуня, непризнат от Мадрид.

Бившата каталунска министърка смята, че е жертва на „политическо преследване“ и че нейните основни права „не могат да бъдат гарантирани от испанското правосъдие“.

Както и бившия премиер Карлес Пучдемон, Понсати замина в доброволно изгнание на 30 октомври м.г., след като Мадрид свали каталанското правителство и пое управлението на областта.

Понсати преподава икономика в университета „Сейнт Андрюс“ в Шотландия.

Пред Би Би Си тя заяви, че няма никакви илюзии, че мадридската полиция ще я причака на летището при влизането й в Испания и е почти сигурна, че ще я вкарат в затвора.

Тя получи подкрепата на шотландските сепаратисти, които споделят каталунските идеи за независимост.

Междувременно адвокат на Карлес Пучдемон, който беше задържан в Германия, заяви, че каталунският лидер „няма да се предаде никога“ и е „решен да продължи борбата“. Очаква се съдът да се произнесе скоро дали да го екстрадира в Испания.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ