Кирил Петков отложи визитата в Скопие

Кирил Петков отложи визитата в Скопие

Кирил Петков отложи визитата в Скопие

Насроченото за 18 януари посещение на Кирил Петков в Република Северна Македония се отлага, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Засега не е ясна новата дата, на която премиерът ще посети Скопие. По-рано днес той и шефът на кабинета му Лена Бориславова се самоизолираха, след като в края на проведения Консултативен съвет по национална сигурност стана ясно, че председателят на Народното събрание Никола Минчев е с коронавирус. Петков също присъства на КСНС и се води контактен на заразения с ковид Минчев. Междувременно в ранния следобед днес здравният министър издаде разпореждане, с което бяха намалени действащите към момента срокове за карантиниране. С разпореждането карантината за болни се намалява от 14 на 10 дни, а за контактни - от 10 на 7 дни от датата на последен контакт с потвърден случай на инфектиран. Има и ново, допълнително условие за съкращаване на новите задължителни срокове за изолация: директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, ако то има поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина срещу COVID-19. Условието е лицето да предостави по електронна поща отрицателен резултат от проведено след 72 ч. от датата на поставяне под карантина PCR изследване. Карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа. 

С новите разпоредби задължителният срок за карантина на Петков хипотетично приключва на 17 януари, ако не е с поставен бустер. На 18 януари се очакваше министър-председателят да посети западната ни съседка за отбелязването на 30-годишнината от признаването на независимата македонска държава.

Министър-председателят продължава да работи дистанционно и е в постоянна връзка с членовете на Министерския съвет. За ангажименти в страната, които изискват да присъства физически, ще бъде заместван от вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ