Агенцията за държавна финансова инспекция ще провери три язовира

Агенцията за държавна финансова инспекция ще провери три язовира

Агенцията за държавна финансова инспекция ще провери три язовира

Агенцията за държавна финансова инспекция ще провери язовирите "Пазар дере", "Злати войвода 4" и "Злати войвода 3".Това съобщи на брифинг служебният икономически министър Кирил Петков. Той обясни, че министерството на икономиката е извършило проверка на трите язовира която е установила, че те са затръбени, но в тях няма вода и на практика в момента те са безстопанствени. Освен това, транспортните разходи и за трите били едни и същи, въпреки че два от тези язовири се намират в Сливен, а третият – в Ловеч. 

Върховната касационна прокуратура /ВКП/ се самосезира във връзка с изнесените днес данни за ремонта на язовири със средства на "Държавната консолидационна компания" и изиска от служебния министър на икономиката относимата информация за целите на проверката.

„На 31 декември тези три язовира са предадени от държавната фирма "Монтажи" към "Държавната консолидационна компания". До ден днешен те не са предадени към Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Това означава, че въпреки че всички пари по тях са платени, те още не са влезли в експлоатация. По закон те в момента не могат да бъдат завирявани и в тях не може да има вода. По никакъв начин не могат да се използват нито за поливане, нито за други цели. Това е безстопанственост – когато едни пари са похарчени, язовирите са изградени, но протоколите за предаване не са довършени", обясни Кирил Петков на брифинга днес. 

Той уточни, че два от тези язовири са в Сливен, а третият – в Ловеч. 2,350 млн. лева струва ремонтът на "Пазар дере", а 1,913 млн. струва този на двата водоема - "Злати войвода" 3 и 4. "Транспортните разходи са едни и същи, въпреки че става въпрос за различни области - Сливен и Ловеч. - 1,16 лв за превозване на земна маса на тон на километър. Това е 5 пъти по-скъпо от пазарната цена. За бетона – цените, които имат и 3-те язовира са 219 лв., 214 лв. и 2014 лв. за кубик бетон. Не включват превоза на бетона, който отделно е фактуриран на 33,72 лв., нито куфража, който е на 33,226 лв., нито армировката, която е на 2,84 лв.", посочи Петков.

Оттук нататък Министерството на икономиката ще поиска Държавната консолидационна компания да обясни защо 6 месеца не е предала тези язовири за експлоатация и защо цените са такива.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ