Кирил Петков: Правителството не работи под натиск, но съм готов на преговори с протестиращите

Кирил Петков: Правителството не работи под натиск, но съм готов на преговори с протестиращите

Кирил Петков: Правителството не работи под натиск, но съм готов на преговори с протестиращите

Правителството не работи под натиск, зеленият сертификат не може да се отмени при нивата на заболеваемост в момента, но съм готов на преговори с протестиращите. Това заяви премиерът Кирил Петков в първа реакция на ескалиралият до сблъсъци и опит за нахлуване в парламента само час след началото си протест пред сградата на Народното събрание, организиран от партия "Възраждане" днес. Той се включи онлайн в пряко предаване на bTV и заяви, че ако не е под карантина още сега би отишъл при протестиращите, защото уважава правото на протест и самият той е участвал в демонстрации като гражданин. От думите му стана ясно, че карантината му ще приключи още в края на тази седмица, тъй като имал поставена бустерна доза, а според променените от вчера правила, хората с бустер и отрицателен PCR тест имат право на отпадане на карантинирането в много по-съкратен срок - след три дни от контакт със заразени.

„Част от протестиращите не вярват в мерките, не вярват в COVID. Призовавам ги да излязат с 10 човека и след като изляза от карантината в петък – ще седна на разговор с тях за един нов модел за преодоляване на следващата вълна“, посочи Петков.

Премиерът обясни, че е абсолютно здрав и няма никакви симптоми на коронавирус след КСНС, където стана ясно, че председателят на парламента Никола Минчев е с положителен тест.

Петков все още е разговарял с вътрешния министър Бойко Рашков по повод протестите и затова не можа да отговори на въпрос знае ли има ли пострадали при опита за атака на парламента. По неофициални данни поне един полицай е ранен. В същото време служебният вход на Народното събрание е блокиран от протестиращи, които са застанали плътно до самата врата и стълбището, обградени от полицаи. Някои от тях обясняват, че вероятно ще бъде излъчена контактна група от 15 души, защото имало вече желание за разговори с депутатите вътре.

Протестът е предварително заявен, с разрешение за провеждане до 15.00 часа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ