Китай: Срещите със страните от Централна и Източна Европа са полезни за ЕС

Китай: Срещите със страните от Централна и Източна Европа са полезни за ЕС

Китай: Срещите със страните от Централна и Източна Европа са полезни за ЕС

Годишните срещи на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа са полезни за ЕС като цяло, заяви китайският външен министър Ван И на среща с българския външен министър Екатерина Захариева и отхвърли тревогите, че Пекин иска да раздели континента, предаде Ройтерс.

На среща в Аржентина с българския вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева Ван И заяви, че форматът "16+1" се отразява положително на икономическото развитие.

"Сътрудничеството във формат 16+1 и сътрудничеството Китай-ЕС не се изключват взаимно. Това обективно е от полза за процеса на европейска интеграция", заяви Ван И, цитиран в изявление на китайското външно министерство.

Китай смята, че тазгодишната среща на върха със страните от Централна и Източна Европа в България ще постигне нови резултати и ще развие допълнително взаимноизгодното сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа, добавил Ван И.

Захариева е казала на Ван, че България "ентусиазирано ще посрещне" китайските лидери, които ще участват в срещата на върха и че българските власти активно подготвят този форум, заяви китайското външно министерство.

Сътрудничеството между Китай и Централна и Източна Европа не вреди на по-широкото сътрудничество на Китай с ЕС, добавила Захариева според китайското външно министерство.

България също така подкрепя китайската инициатива "Поясът и пътят" и иска да насърчи повече инфраструктурни проекти в тази рамка, казала Захариева на китайския си колега.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
Подкаст „Ти водиш“: Свят на ръба, новото активно поколение и промените във формата на лично щастие 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ