Китайски всекидневник: Тянанмън имунизира Китай срещу бунтове

Китайски всекидневник: Тянанмън имунизира Китай срещу бунтове

Китайски всекидневник: Тянанмън имунизира Китай срещу бунтове

Кървавите репресии на площад Тянанмън преди 30 години имунизираха Китай срещу политически бунтове, пише в редакционна статия от днес китайският всекидневник "Глобал таймс", цитиран от Франс прес.

Близкият до управляващата китайска комунистическа партия вестник отбелязва, че "инцидентът" от 4 юни 1989 г. "се е превърнал в едно забравено историческо събитие" и че именно тази забрава е позволила на Китай да постигне забележителното си икономическо развитие.

"След инцидента Китай успя да се превърне във втората икономическа сила в света с бързо подобряване на жизнения стандарт", изтъква "Глобал таймс".

"Ваксинирайки китайското общество, инцидентът от Тянанмън изключително много увеличи имунитета на Китай срещу каквито и да било политически вълнения в бъдеще", посочва изданието.

В нощта на 3 срещу 4 юни 1989 г. танкове на китайската армия сложиха брутален завършек на седем седмици на демонстрации с искания за демократични промени на площада Тянанмън в Пекин, припомня Франс прес.

Репресията, при която бяха убити стотици хора, остава тема табу в Китай, където официалният брой на жертвите и до днес не е публикуван от комунистическия режим.

Според "Глобал таймс" в днешен Китай не съществуват политически условия за възпроизвеждане на бунта отпреди 30 години. В редакционния си материал вестникът изтъква, че обществото вече е получило необходимата доза трагедии, станали в Съветския съюз, Югославия и някои арабски държави.

Китайският министър на отбраната Вей Фънхъ заяви вчера в Сингапур, че тогавашните китайски власти са взели правилно решение, изпращайки танкове срещу събралото се на Тянанмън множество.

"Последните 30 години доказаха, че Китай изключително много се е променил". Благодарение на взетите от тогавашното китайско правителство мерки "Китай се радва на стабилност и развитие", изтъкна Вей.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ