Кметицата на Париж обяви война на боклука и плъховете

Кметицата на Париж обяви война на боклука и плъховете

Кметицата на Париж обяви война на боклука и плъховете

Кметицата на Париж Ан Идалго избухна гневно срещу мръсотията в града и обяви „нулева толерантност“ срещу нецивилизованото отношение, задръстило града с боклуци.

Под прицела й попаднаха преливащите от боклуци кошчета, изхвърлените по улиците фасове, индустриалните отпадъци. И плъховете, които са стар проблем на града. Точно плъховете станаха причина за новия пакет мерки за чистота на най-посещавания от туристи град в света. В социалните мрежи се появиха видеоклипове с гризачите, които отприщиха нова вълна от възмущение на парижани срещу градската управа.

„Този град е твърде красив, за да позволяваме такова нецивилизовано поведение (…) мръсотията се е превърнала в културен проблем“, заяви кметицата-социалистка, цитирана от местните медии.

Идалго предвижда да бъдат подменени кошчетата, така че да са защитени от плъховете, да се купи ново оборудване, да се увеличат групите и честотата на събиране на боклука. А освен това обучение по цивилизованост в училищата или в кварталните общности, нови правомощия на районните кметове. Новите глобите за мърсене на града са от 68 до 1500 евро.

Темата се оказа силно полемична и Идалго беше атакувана от опозицията, че в последния момент преди местните избори се е сетила да решава проблема с чистотата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ