Кметицата на Париж ще се кандидатира за президент

Кметицата на Париж ще се кандидатира за президент

Кметицата на Париж ще се кандидатира за президент

Ан Идалго, която понастоящем е кмет на Париж, ще се кандидатира за президент на изборите през 2022 г., въпреки че социологическите проучвания ѝ дават малки шансове да се справи със сериозното предизвикателство, освен ако не обедини фрагментираната левица, предаде „Ройтерс“.

Идалго, която през 2014 г. стана първия градоначалник от женски пол на френската столица, получава около 8% от подкрепата на гласоподавателите на първия тур през април догодина. За сравнение настоящият държавен глава Еманюел Макрон и крайнодясната Марин Льо Пен събират между 20 и 24%.

62-годишната кметица обяви решението си в нормандския град Руан. Тя обещава по-зелена икономика, реиндустриализация в старите производствени центрове, поставяне на гражданите на преден план, подобряване на образованието.

Като лидер на Париж Идалго, която е родена в Испания, спечели слава за превръщането на някога задръстените от трафика брегове на река Сена в оживени крайбрежни алеи. Освен това работи и в посока затягане на мерките за замърсяващите околната среда превозни средства и създаване на нови велоалеи и пешеходни зони след началото на пандемията от COVID-19.

Докато нейният профил получава позитивен тласък и около следващото домакинство на лятното издание на Олимпийските игри, което е отредено на Париж, тя остава относително неизвестна извън столицата.

Междувременно Социалистическата партия се бори да се възстанови, след като Макрон преди победата на изборите разкъса основните политически сили.

Партийните членове ще изберат кой кандидат да предложат. Единственият съперник на Идалго е бившият земеделски министър Стефан Льо Фол. Левицата обаче е дълбоко разединена. По-рано този месец бившият министър на икономиката Арно Монтебург заяви, че ще се кандидатира като независим, Зелените също ще обявят кандидат в следващите седмици. Други двама крайно леви също са хвърлили ръкавицата.

Според анализатори всеки лявоцентристки претендент ще трябва да събере зелените и социалистите, за да се бори за място на втория тур. Засега проучванията затвърждават позициите на Макрон и Льо Пен на балотаж.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ