Кметът на Анкара подава оставка под натиска на Ердоган

Кметът на Анкара подава оставка под натиска на Ердоган

Кметът на Анкара подава оставка под натиска на Ердоган

Кметът на Анкара Мелих Гьокчек подава оставка след 23 години на поста, съобщи Франс прес. Причината е натискът от президента Реджеп Ердоган, който се стреми да укрепи властта си и да стегне редиците на партията за изборите през 2019 г.

68-годишният Гьокчек е най-дълго управлявалият турски кмет и един от тримата кметове на големи градове, които отказаха на Ердоган да подадат оставки. Той управляваше Анкара от 1994 г.

„Ако даде Бог, ще събера градския съвет в събота, ще се сбогувам с приятелите градски съветници и ще подам оставката си“, написа Гьокчек в Twitter след среща с Ердоган в президентския дворец.

Миналата седмица Ердоган даде ясно да се разбере, че кметът на Анкара трябва да се подчини на искането да подаде оставка.

"Трябва да се направи необходимото в кратък срок“, каза Ердоган и предупреди, че неговата Партия на справедливостта и развитието ще вземе мерки срещу кметовете, които отказват да изпълнят заповедите му.

Кметът на Бурса Реджеп Алтепе също обяви вчера оставката си. Кметът на Балъкесир Едип Угур публикува изявление за възможната си оставка.

Кметът на Истанбул Кадир Топбаш, член на президентската партия, подаде оставка през септември след 13 години на поста.

Ердоган, който започна масови чистки след неуспешния опит за преврат, много пъти заявява, че някои части от партията му са се „износили“ и трябва да бъдат подновени.

Местните избори са през март 2019 и ще дадат началото на решаваща за турската политика година – през ноември са парламентарните и президентските избори. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ