КНСБ иска необлагаем минимум колкото минималната заплата и 15% ДДС

КНСБ иска необлагаем минимум колкото минималната заплата и 15% ДДС

КНСБ иска необлагаем минимум колкото минималната заплата и 15% ДДС

Необлагаем минимум колкото минималната работна заплата и въвеждане на ставка от 15% за ДДС, за доходите на физическите и за юридическите лица. Това предлага КНСБ на старта на предизборната кампания и се заканва предложенията им да станат централна тема в предизборния дебат.  

"Тази промяна е нужна, за да се върне усещането за справедливост в доходите у хората", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той обясни подробно какво е предложението на синдиката - промяната "15 + 15 + 15 + Необлагаем минимум" се изразява във въвеждане на необлагаем минимум равен на минималната работна заплата за страната, въвеждане на 15% данък върху доходите на физическите лица, въвеждане на 15% данък върху доходите на юридическите лица и намаляване на общата ставка на ДДС на 15%. 

КНСБ предложи ръст на корпоративният данък в България още през 2020 г., отчитайки именно световните и европейски дебати в данъчното облагане, допълни лидерът на синдиката. 

По думите на Димитров общественият консенсус върху тази мярка все повече се проявява. Той припомни, че средната ставка на корпоративно облагане в ЕС е 21 на сто, а средната ставка на корпоративно облагане в целия свят пък, е 23 на сто. В България тя е 10%, като единствената страна от ЕС в която ставката е по-ниска, е Унгария (9 на сто). 

От синдиката твърдят, че целта на предлаганите промени в данъчната система, е постигане на по-голяма справедливост. 

"Преди дни най-големите икономики в света от Г-7 се споразумяха за глобален корпоративен данък от поне 15 на сто, припомни икономическият експерт на синдиката Любослав Костов. 

От КНСБ настояват още и за ежегоден средногодишен ръст на заплатите до 2025 г. от 12,5%, а на минималната - със 17,5%. Ако заплатите растат с тези темпове, то минималната трябва да стане 1456 лв. през 2026 година, а средната - 2770 лева, изчисляват от синдиката.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ