КНСБ: Работодателите в ЕС изплащат болнични между 2 и 30 дни

КНСБ: Работодателите в ЕС изплащат болнични между 2 и 30 дни

КНСБ: Работодателите в ЕС изплащат болнични между 2 и 30 дни

Периодът, в който работодателите в Европейския съюз изплащат обезщетение на служителите си за временна неработоспособност заради болест, е между 2 и 30 дни. Това показва анализ на практиката сред страните-членки, направен от Конфедерацията на независимите синдикати в България. Обезщетенията по болест са две основни категории - парични и в натура. Паричните обезщетения компенсират работниците за загубата на доходи, докато обезщетенията в натура покриват разходите за медицинско обслужване. 

От синдиката припомнят, че задължението на работодателите в България да изплащат първите 3 дни на болничния беше възстановено през 2010 г., като размерът на дневното възнаграждение беше фиксирано на 70%. Сходни схеми с българската практика при изплащането на обезщетения при болест - както от работодателя, така и от осигурителния институт, се наблюдават в държави като Естония, Испания, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Чехия.

В 13 държави членки (Латвия, Швеция, Холандия, Австрия, Гърция, Естония, Италия, Чехия, Испания, Малта, Франция, Кипър и Португалия) е въведен изчакващ период от 1 до 3 дни, в който няма плащане (отсъства заместващ доход).

Практиката в Испания, например, е работещият да плаща първите дни от боледуването, но в много компании има вътрешни регламенти, които не допускат работникът да бъде ощетяван. В Австрия и Германия пък работодателят поема обезщетяването на служителите си през първите няколко седмици от боледуването им. За първите три дни там дори не е необходимо предоставяне на болничен лист, допълват от КНСБ. 

Във връзка с идеята първият ден от болничния да е изцяло за сметка на работника, от КНСБ настояват за среща с министър-председателя Бойко Борисов в рамките на НСТС във възможно най-кратък срок. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ