нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Коалиционните преговори - какво обедини четирите партии в разговорите за бъдещо управление

Снимка: Shutterstock

Четири партии, пет дни, 18 публични дискусии, десетки експерти - това най-общо описва първия кръг от преговори за съставяне на мнозинство за управление. Разговорите за бъдещо управление бяха инициирани от формацията с най-висок резултат на парламентарните избори - "Продължаваме Промяната", и включваха още три политически сили - "БСП за България", "Има такъв народ" /ИТН/ и "Демократична България" /ДБ/. Очаква се четворната коалиция да подпише коалиционно споразумение за управление на страната за следващите четири години. Предстоят разговори на лидерите на формациите, както и уточняване на бъдещите министерски постове.

Амбицията за А отбор

"Продължаваме промяната" си поставиха да задача да се създаде "А" отбора на България, който да я направи просперираща. "Имаме обща цел да направим най-добрия отбор от експерти за България", заяви в хода на преговорите съпредседателят на формацията Кирил Петков. Очакванията му са този екип да състави правителство, да е надпартиен и да слага България над всичко.

Сред приоритетите на коалицията са изкореняването на корупцията и свеждането й до нивата в Словения, приемането на Бюджет 2022 в началото на следващата година, подобряване авторитета на страната пред международните партньори. Друг приоритет е запазване на позицията на България по въпроса за членството на Република Северна Македония в ЕС.

Трагичният инцидент на АМ "Струма", отнел живота на 45 души, сред които 12 деца, беляза началото на преговорния процес на 23 ноември. Разговорите бяха излъчвани онлайн във формат на паралелни дискусии, всяка от които модерирана от единия от двамата съпредседатели на ПП - Кирил Петков и Асен Василев. След последната среща в събота (27 ноември) Кирил Петков отчете, че няма тема, по която да не е постигнато съгласие. По думите му не е имало сектор, в който българският интерес да не е надделял над политическите пристрастия на всяка една от преговарящите формации. Пожелавам да изпълним всички точки с реални действия и след четири години България няма да изглежда по този начин, каза в заключение Петков.

Ето кои са основните въпроси, по които беше декларирано съгласие:

"Енергетика"

Във фокуса на дискусията бяха високите цени на електроенергията. Съгласие бе постигнато по предложените от левицата мерки за разширяване обхвата на енергийните помощи от януари 2022 г. За целта социалното министерство следва да изработи дефиниция за понятието "енергийна бедност".

Друга мярка за битовите потребители, която се очаква да залегне в коалиционното споразумение, е въвеждането на изравнителна сметка на годишна база за електроенергията и спиране на доставките след втора неплатена месечна сметка. Топлоенергията е извън този обхват от мерки.

В програмата за бизнеса се очаква да бъде въведена схема за подпомагане. По предложение на левицата се очаква от централния бюджет да се подпомагат държавните и социални учреждения, но само онази част от сметките им за електроенергия, за която те сами не могат да платят от собствените си бюджети. Участниците решиха да се проучат и възможностите за връщане на бюджетните организации на регулирания пазар на електроенергия.

Консенсус бе постигнат и за одит на държавните енергийни дружества. От ПП настояха за отлагане на извеждането на битовите потребители на либерализирания пазар на електроенергия. Относно доставките на природен газ страните се споразумяха да бъде направен преглед на договорните отношения за покупка на природен газ регулярно на експертно ниво. Участниците в преговорния процес се споразумяха и за реформа за начина на финансиране на проектите за енергийна ефективност.

Относно развитието на ядрени мощности бъдещият мандатоносител ПП излезе с категоричната позиция, че България трябва да остане ядрена държава. По темата с топлоенергийните централи от Маришкия басейн бе постигнато съгласие за тяхното запазване и максималното удължаване на живота на енергийните мощности след преговори с ЕС. (продължава на следващата страница)

още по темата
още от Политика