Кои са ултрадесните в САЩ и как започна възходът им

Кои са ултрадесните в САЩ и как започна възходът им

Кои са ултрадесните в САЩ и как започна възходът им

Американското общество е разделено след събитията в Шарлътсвил. Отново става актуален смятаният доскоро за приключен въпрос за расизма. На повърхността изплуват крайнодесни групировки и организации. Подобно на процеса, който тече от няколко години и в Европа.

„Фигаро“ прави преглед на основните групи сред крайно десните САЩ.

Ку Клукс Клан – расистката организация на белите фантоми от 19 мек, е духовна майка на повече ултрадесни бели расистки групи в САЩ.

150 години по-късни ККК продължава да съществува, макар и силно променена, разделена на много клонове, понякога с твърде диаметрално различни идеи. Като цяло белите качулки пропагандират превъзходството на бялата раса, налагат протестантската религия и имат консервативна визия за обществото.

От години ККК е засенчена от многобройните скинхедс и неонацисти в САЩ.

Въпреки че не събират хиляди привърженици, „нацитата“ са много видими с външните си белези, което за Европа изглежда учудващо: в името на свободата на изразяване нацистките символи - като пречупения кръст, могат да се използват свободно. Американската нацистка партия, която всъщност е малка групировка, съществува законно. Членовете й, които вярват в превъзходството на бялата арийска раса и могат да се характеризират като неопаганисти, все пак остават маргинална и екстравагантна група.

Трудно е да се оцени значимостта на групите в крайната американска десница. Според проучване на организацията Southern Poverty Law Center (SPLC), която се бори срещу ултрадесните, групите са над 900 на цялата територия на САЩ. Според данните техният брой е нараснал силно през последните 15 години: през 2000-та са били 602. Избирането на Барак Обама е предизвикало увеличаване на този тип групи след лек отлив от тях по-рано, смята организацията.

От две години броят на антимюсюлманските организациите е „експлодирал“ нагоре.

И внимание! В този брой не влизат само бели расистки организации, но и черни расисти, които пропагандират общество, основано на етническо разделение и анти бял расизъм, подчертава SPLC.

Що се отнася до белите расисти според данните те наброяват около 100 000 души в САЩ.

Според университетския преподавател Стефан Франсоа, специалист по крайнодесните и контра културите, в американската ултрадесница тече процес на „индивидуализация“.

„В движението на белите расисти вече не е доминиращ кланът, а индивидът“, казва той.

Илюстрация на тази тенденция е възходът на движение, нашумяло покрай избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Движението се нарича „Alt-right“ или дясна алтернатива и не е дясно, а крайно дясно. Създадено е през 1960 г. и прокарва ултралиберална идеология, пропагандира неравенството, отхвърля мултикултурализма. Идеологически се доближава до европейската крайна десница и идеите за доминираща идентичност. Някои от идеолозите му имат последователи в кръговете на европейското „нео-дясно“. Движението има сходни идеи и с Александър Дугин – руския нео-евразийски идеолог на Кремъл. Alt-right лансира тезата, че бялата идентичност е застрашена от имиграцията и феминизма.

Целта на европейските нео-националисти е да спечелят културната битка и да я превърнат в политическа. Както се случи с победата на Тръмп в САЩ, подкрепен от масирана кампания на Alt-right в интернет.

Стив Банън, бившият шеф на крайно десния сайт Breitbart News, смятан за говорител на Alt-right, беше номиниран за директор на кампанията на Тръмп през август 2016, после стана негов съветник след влизането му в Белия дом.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ