Конституционния съд отказа тълкуване на питане от Плевнелиев

Конституционния съд отказа тълкуване на питане от Плевнелиев

Конституционния съд отказа тълкуване на питане от Плевнелиев

Конституционният съд няма да се произнася специално по питане на президента Росен Плевнелиев от миналата седмица, в което той поиска специално тълкуване може ли в последните три месеца от мандата си да разпусне парламента и на практика, да насрочи предсрочни парламентарни избори.

 Според топюристите текстът в конституцията, по който конкретно искаше тълкуване президентът, а именно, разпоредбата на чл. 99, ал. 7, изречение първо от Конституцията на Република България, е пределно ясен и не се нуждае от тълкуване.  Конституционният съд определя питането за недопустимо и обявява, че не може да дава задължително тълкуване "в отговор на доктринерен спор или конюнктурни политически интереси".

С това становище конституционните съдии прекратиха  делото. Само двама от  общо 12-те съдии - Кети Маркова и Атанас Атанасов, са подписали определението с особено мнение. На практика, с това становище КС дава да се разбере, че в последните три месеца от мандата си настоящият президент няма право да разпуска парламента и да насрочва нови избори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ