Конституционният съд се произнася по казуса с Кирил Петков след седмица

Конституционният съд се произнася по казуса с Кирил Петков след седмица

Конституционният съд се произнася по казуса с Кирил Петков след седмица

Точно след седмица Конституционният съд (КС) ще се произнесе дали противоречи на основния ни закон указът, с който Кирил Петков бе назначен за служебен министър на икономиката в първия служебен кабинет, посочен от Румен Радев.

Следващото събрание е насрочено за 10:00 ч. на 27 октомври, съобщиха от институцията.

До разглеждането на случая се стигна, след като 55 депутати от ГЕРБ внесоха в КС искане за обявяване на частична противоконституционност на указа, с който е назначено служебното правителство начело със Стефан Янев. Поводът за това бяха съмненията, че Петков е имал двойно гражданство – българско и канадско, към момента на встъпване в длъжност като служебен икономически министър.

Оттогава досега Кирил Петков и бившият служебен финансов министър Асен Василев се оттеглиха от кабинета след разпускането му и създадоха свой собствен политически проект – „Продължаваме промяната“, откриха мандатоносител, с който да се явят на предстоящите парламентарни избори, регистрираха се за тях и вече обикалят страната с автобус за срещи с граждани като част от стартиралата в края на миналата седмица предизборна кампания.

По-рано Конституционният съд отказа да изслуша Петков по казуса в открито заседание. Този месец той представи документи, с които опитва да докаже, че вече няма канадско гражданство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ