Кьовеши: Получихме рекорден брой сигнали за злоупотреби с евросредства

Кьовеши: Получихме рекорден брой сигнали за злоупотреби с евросредства

Кьовеши: Получихме рекорден брой сигнали за злоупотреби с евросредства

Получихме рекорден брой жалби и на базата на това започнахме над 120 случая на разследване. В края на тази седмица, в началото на другата ще публикуваме годишния доклад и ще видите статистиката за България. Това заяви на пресконференция в Министерския съвет европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след срещата си с премиера Кирил Петков. 

Кьовеши посочи, че става въпрос за сигнали за злоупотреби с европейски средства, свързани с обществени поръчки, злоупотреби със селскостопански субсидии, измами в сферите на строителството и фондовете за възстановяване след covid-пандемията. 

Петков определи разговора си с Кьовеши като изчерпателен и в много конструктивен дух и с общата амбиция, че ще работят заедно, за разрешаване на нарушения, корупция и всякакви престъпления, свързани с еврофондовете.

"Мандатът, който има европейската прокуратура, е че всички престъпления след 2017 г., които са свързани с европейски пари, могат да бъдат обект на разследване. Благодарен съм на г-жа Кьовеши, която каза, че Европейската прокуратура и българското правителство ще работим заедно, за да постигнем реални резултати", каза още премиерът.

Кьовеши от своя страна благодари на Кирил Петков за решителността му и визията за борбата с корупцията. "Ние споделяме едни и същи приоритети, говорим на един общ език. Ако няма разкриване на измамите, няма да има разследване. Това е отправната точка", каза тя.

Европейският главен прокурор съобщи още, че Министерският съвет ще стане контактна точка с Европейската прокуратура. "Това е ясен сигнал на високо ниво", каза тя и отбеляза, че е важно в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до Европейската прокуратура. "Има седем вида институции, които могат да изпращат сигнали", допълни Кьовеши. 

Утре главният прокурор Иван Гешев трябва да се срещне с Лаура Кьовеши. Пред БНТ Гешев заяви, че няма от какво да се притеснява относно посещението на ръководителя на Европейската прокуратура у нас и допълни, че двамата са в постоянен професионален контакт.

"Притеснява ме единствено нарушаването на закона и принципа на разделение на властите от българските политици. Иначе нямам от какво да се притеснявам, още повече, че не виждам допирни точки между българската и европейската прокуратура, тъй като правомощията на европрокуратурата са много ясно регламентирани", каза Гешев, който дойде в парламента за заседанието на правната комисия, която разглежда промените в Закона за съдебната власт.

Гешев заяви, че е дошъл на заседанието специално, за да подкрепи колегите си от специализираните звена. Той изтъкна, че специализираните съдебни структури са показали високи резултати в работата си през годините и се радват на голямо международно признание. "Закриването на специализираното правосъдие не е съдебна реформа, а юридическа катастрофа. Това ще "катастрофира" делата срещу олигарсите в България и ще доведе до хаос в наказателното правораздаване", заяви той. 

Главният прокурор отправи нападки към управляващите, че законопроектът им се прокарва без обществено обсъждане и предизвика лидера на "Да, България" Христо Иванов и правосъдния министър Надежда Йорданова на публичен дебат за съдебната реформа. "Аз още утре ще изпратя писмени покани до Надежда Йорданова и Христо Иванов за това публично пред медиите и българските граждани да видим какви са аргументите на едната и другата страна. И българските граждани да преценят къде е истината", каза Гешев. Според главния прокурор щом политиците са недоволни от работата на прокуратурата, значи тя върши добре работата си. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ