Пламен Николов представи проектокабинета на ИТН

Пламен Николов представи проектокабинета на ИТН

Пламен Николов представи проектокабинета на ИТН

От кулоарите на парламента „Има такъв народ“ обяви състава на своя проектокабинет, който, както стана ясно в края на миналата седмица, ще бъде оглавен от Пламен Николов. Самият той представи кандидат-министрите днес. Имената на вицепремиерите обаче ще бъдат съобщени по-късно.

От ИТН потвърдиха, че след преговорите днес с БСП, „Изправи се БГ! Ние идваме“ и „Демократична България“ са „усетили подкрепа“ за предложения състав на правителство.

По време на брифинг председателят на парламентарната група на ИТН, Тошко Йорданов, обяви, че промени в избора на партията няма да има и че това не е обсъждано по време на срещите. „На другите партии представихме проектосъстава на кабинета и г-н Николов представи с необходимите думи всеки един от тях и защо е предлаган за министър. Ние с тях не сме обсъждали състав… Тази среща не беше, за да водим диалог кой е вътре и кой – не. Това е наше предложение“, заяви той.

Първата политическа сила от отминалите парламентарни избори прие проучвателния мандат от президента Румен Радев в миналия петък. ИТН има една седмица да опита да състави кабинет.

Старите нови имена

В предложенията на партията има известни разлики спрямо оповестения през юли кабинет начело с Николай Василев. Освен в премиерския пост, промени има и в имената на няколко министри.

Спряганият по-рано за евентуална кандидатура за министър-председател Петър Илиев, който в миналия проектокабинет бе номиниран за правосъден министър, сега е избран за вътрешен. На неговото място застава адвокат Момчил Иванов.

Кандидатът за министър на транспорта също е друг – вместо Христо Алексиев, той е Гроздан Караджов. За министър на финансите сега е избран мъж – Пламен Данаилов, вместо посочената в предишния проектокабинет Мария Бойчинова.

Десислава Димитрова е номинацията за министър на икономиката вместо Любомир Дацов, а Велислава Петрова – за просветен министър вместо Наталия Митева. Петрова на свой ред бе номинирана да ръководи Министерството на здравеопазването през юли, но сега този пост е отреден на д-р Силви Кирилов.

Този път за енергиен министър е избран Александър Николов на мястото на Красимир Ненов.

За министър на регионалното развитие е посочен Георги Георгиев вместо Михаела Лашова, а на културата – Георги Султанов вместо Станислава Армутлиева, срещу чиято кандидатура по-рано тръгна подписка, инициирана от творци.

Начело на Министерството на труда и социалната политика сега е избрана Теодора Пенева вместо Лилия Иванова.

За министър на околната среда и водите е посочена Силвия Бакърджиева. Кандидатура за поста липсваше при представения през юли проектокабинет.

Кой кой е в проектокабинета на ИТН?

Министър на външните работи - Ради Найденов

Найденов беше предложен за същия пост и в първия проектокабинет на "Има такъв народ". Учил е Международни отношения в УНСС, специализирал в Германия, Франция и САЩ. Дипломат от кариерата, дългогодишен посланик в Австрия и Германия. Извънреден и пълномощен посланик в княжество Лихтенщайн. Министър на МВнР в служебното правителство 2018 г. Говори 4 езика, на 58 години.

[[{"fid":"378035","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":511,"width":905,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Министър на вътрешните работи - Петър Илиев

В първия проектокабинет, обявен от Слави Трифонов ден след вота на 11 юли. Илиев беше предложен за министър на правосъдието. Той е юрист по образование. Завършил е магистратура в СУ „Св. Климент Охридски“ с пълно отличие. Специализирал е английско търговско право и право на ЕС в Бъкингамския университет във Великобритания. Специализирал е и американско право в Ню Йорк, САЩ. преподавател е по Конституционно право в Софийския университет, доктор по право и автор на редица публикации на юридическа тематика. Лауреат е на отличието „Адвокат на годината“. Говори 4 езика. На 43 години е.

[[{"fid":"378044","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"9":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":329,"width":897,"class":"media-element file-default","data-delta":"9"}}]]

Министър на финансите - Пламен Данаилов

Ново предложение. Роден в София на през 1980 г. В момента депутат от ИТН. Завършил е УНСС със специалност финанси; счетоводство и контрол. От представянето му на сайта на парламента не личи да владее чужди езици. Над 20 г. е бил на висши управленски длъжности в международни компании. Собственик на компаниите за финансови консултации „Файнанс консулт“ и „Соф прайс консулт“ ЕООД, участва в управлението на още 8 компании в различни браншове, включително транспорт и храни.

[[{"fid":"378036","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":611,"width":1099,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Министър на енергетиката - Александър Николов

Николов в момента изпълнява длъжността служебен заместник-министър в министерството на енергетиката. Той притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера. Владее английски език

Министър на здравеопазването - доц. Силви Кирилов

Доц. д-р Силви Кирилов е специалист уролог. Завършва в „Медицински Университет София“ със специалност „Урология“. Продължава образованието си в Университета за Национално и Световно Стопанство (УНСС), като там става магистър по икономика на здравеопазването със специалност „Здравен мениджмънт“. Доктор по медицина. От 1977 г. работи в „Медицинска Академия София“ като доцент уролог. През годините е бил изпълнителен директор на едни от най-големите болници в България.

Министър на икономиката - Десислава Димитрова

Ново предложение. Тя е сертифициран експерт по кръгова икономика от Университета в Мичиган в САЩ и университета Вагенинген в Нидерландия. Има над 15 години международен опит в областта на кръговата икономика и хранително-вкусовата промишленост в България и чужбина. През март тази година е избрана за председател на бюрото на новосъздадения Съвет „Кръгова икономика – зелената алтернатива на България“ към Българската търговско промишлена палата. Управител е на компаниите „Био стопанство Лопянко“ и „Чилое“.

Министър на културата - Георги Султанов

Ново предложение. Не е депутат. Оперен артист с 23 г. в сферата на класическата музика. Има записи и участия с оркестрите на БНР и Софийската филхармония. Гастролира в Германия, Франция, Швейцария, Испания, Китай. Редовен участник в музикалните фестивали Софийски музикални седмици, Опера опън и други. Работил е с всички музикални институти в България. С БНР и БНТ от 2006 г., като е осъществил множество записи и участия в концертни програми с оркестрите на БНР и Софийска Филхармония. 

[[{"fid":"378038","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":603,"width":1197,"class":"media-element file-default","data-delta":"4"}}]]

Министър на младежта и спорта - Радостин Василев

Василев беше предложен за същия пост и в първия проектокабинет на "Има такъв народ". Той е юрист, завършил право в СУ „Климент Охридски“, адвокат от Софийска адвокатска колегия с експертиза в гражданското право, правна регулация на спорта на национално и международно ниво. Осъществява процесуално представителство пред международни юрисдикции като ФИФА и УЕФА при спорове, както и пред Международния спортен арбитражен съд в Лозана. Говори 4 езика. На 36 години.

[[{"fid":"378045","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"10":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":516,"width":911,"class":"media-element file-default","data-delta":"10"}}]]

Министър на отбраната - Теодора Ганчовска

Тя бе посочена за същия пост и в първия проектокабинет, представен от Слави Трифонов. Тя е експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на Военната академия, тя е преминала и през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Професионалната й кариера стартира в Генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до поста началник НАТО и ЕС в министерството на отбраната. Участвала е в български делегации на Срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Говори 2 езика. На 50 години.

[[{"fid":"378039","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"5":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":509,"width":898,"class":"media-element file-default","data-delta":"5"}}]]

Министър на правосъдието - Момчил Иванов

Ново предложение. В момента депутат от ИТН. Роден във Видин през 1976 г. Адвокат, областен координатор на ИТН за област Велико Търново. Завършил е история и право в СУ. Адвокат е по граждански и търговски дела, преподавател по търговско и гражданско право във ВТУ. Бил е хоноруван преподавател в Стопанската академия в Свищов. Бил е активист на СДС, кандидат общински съветник от РЗС, активист на партия „Вот“.

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Георги Георгиев

Ново предложение. Депутат от ИТН. Роден във Враца през 1976 г. Завършил е бившето Висше военно инженерно строително училище Любен Каравелов през 2000 г. Преподавал е там 5 г. като асистент и старши асистент. Защитил дисертационен труд в областта на управление на инвестиционни строителни проекти. Участвал е в екипа към Министерството на финансите, въвел капиталово бюджетиране, основано на проектен подход. Собственик на „МГ консултинг“.

[[{"fid":"378040","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"6":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":603,"width":1247,"class":"media-element file-default","data-delta":"6"}}]]

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Гроздан Караджов

Ново предложение. Бил е депутат в 43-тото НС 2014-2017 г. от Реформаторския блок. Роден в Стара Загора през 1966 г. Юрист, владее английски и руски. Завършва Първа английска езикова гимназия в София и право в СУ. Специализира бизнес мениджмънт в телекомуникациите в Токио, Япония.  Активен участник в студентски протести през 90те. Професионалната му кариера започва във фондация Отворено общество – София, където последователно е координатор, главен секретар, програмен директор.

През 1996 – 2011 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерството на транспорта и председател на Съвета на директорите на БТК.

През 1998-2003 г. е член на Надзорния съвет на Българска пощенска банка и член на Съвета на директорите на Rila Solutions.

Собственик е на компаниите „Визио медия“ и „Кей дивелопментс“ и участва в управлението на „Керос България“ и  „Интеркапитал маркетс“.

Министър на туризма - Ивайло Кожухаров

Експерт по туризъм с над 17 години професионален опит както като ръководител, така и като консултант на редица успешни хотелски комплекси в България. Завършва езикова гимназия с немски и английски език, а след това придобива бакалавърска и магистърска степен по „Икономика и организация на туризма“ в Икономическия университет в морския ни град. Малко по-късно завършва и магистратура по „Маркетинг“ в УНСС, гр. София. Той става изпълнителен директор на българска хотелска верига с няколко хотела в страната и генерален мениджър на бизнес хотел в София, част от световен бранд. 13г.+ опит като изпълнителен директор, генерален мениджър и консултант на редица успешни хотелски комплекси в България.

[[{"fid":"378046","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"11":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":514,"width":907,"class":"media-element file-default","data-delta":"11"}}]]

Министър на образованието и науката - Велислава Петрова

Учен имунолог. Учила е в Университета в Бристол. В Университета в Кеймбридж получава докторска степен по биологични науки, вирусология и имунология. Тя е старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации в Женева. Говори 3 езика. На 31 години.

[[{"fid":"378047","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"12":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":343,"width":884,"class":"media-element file-default","data-delta":"12"}}]]

Министър на труда и социалната политика - Теодора Пенева

Теодора Пенева има над 17 години практичен и управленски опит в изследванията на пазари, отрасли и сектори, както и в разработката на стратегии за развитие на дейността на фирми в Китай и за развитие на публични услуги в България. От 2017 г. работи в системата на БАН, и придобива практически опит в стратегически изследвания на национално ниво, в разработката на държавни политики и национални секторни стратегии. Участва в екипа по проект „Изготвяне на национална стратегия в областта на енергетиката“ в частите за потребление, пазар на труда и международен пазар.

Има опит с управление на проекти, придобит в работата по социологически и секторни проучвания в Китай и самостоятелно ръководене на проекти в България. Също така притежава опит в методите на измерване на енергийната бедност и оценка на различни видове политики за намаляване на енергийната бедност, общата бедност, и политики за сектор социални услуги.

[[{"fid":"378048","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"13":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":625,"width":1181,"class":"media-element file-default","data-delta":"13"}}]]

Министър на земеделието, храните и горите - Пламен Абровски

Беше предложен за същия пост при първия опит за кабинет на Трифонов. Депутат от ИТН. Роден във Враца през 1979 г. Абровски е юрист, магистър по право с над 17 години юридически опит, с експертиза в земеделското право, европейски процедури и политики. Освен това е дългосрочно командирован от Министерството на земеделието и храните като втори секретар в постоянното представителство на Република България към ЕС в Брюксел. Говори 3 езика. На 41 години е.

[[{"fid":"378041","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"7":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":511,"width":906,"class":"media-element file-default","data-delta":"7"}}]]

Министър без портфейл по ромските въпроси - д-р Антония Валентинова. 

Анестезиолог, завършила Медицинския университет в София, лекар-ординатор в Спешна помощ и като специализант интензивно лечение. Говори 4 езика. Ромка. На 27 години.

[[{"fid":"378042","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"8":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":508,"width":910,"class":"media-element file-default","data-delta":"8"}}]]

Министър на околната среда и водите - Силвия Бакърджиева

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ