Коя е жената, която взе властта в Каталуня

Коя е жената, която взе властта в Каталуня

Коя е жената, която взе властта в Каталуня

Вицепремиерката на испанското правителство, която от днес изземва управлението на Каталуня, е в топ 5 на най-влиятелните жени в Европа.

46-годишната Сорая Саенс де Сантамария е определяна като „жената, който притежава най-много власт в Испания“ според „Ел Паис“, който цитира и класацията на сайта USA Today.

От началото на кризата в Каталуня през септември, вицепремиерката в правителството на Рахой е на „първа линия“ срещу сепаратистите. Причината е, че от 2016 г. изгряващата звезда на Народната партия наследи министерството на териториалната администрация, създадено за да реши точно чувствителния въпрос с Каталуня, разказва „Фигаро“.

Политическите й опоненти я наричат „убийцата“, а тя не се притеснява да пипа с твърда ръка във велурена ръкавица.

Де Сантамария е провинциалистката, хвала първия автобус за Мадрид със СВ-то си в ръка. Това пише журналистката Габриела Бустело, съавторка на неоторизираната биография на вицепремиерката, публикувана тази година. Сравнява с младата Мария Чиконе - Мадона, тръгнала от Мичиган да завладее Ню Йорк.

Де Сантамария е родена е в Валядолид, Северна Испания,  в семейство от средната класа, с десни възгледи. През 1994 получава дипломата си за адвокат в местния университет.

През 2000-та я назначават за юридически съветник на Мариано Рахой, който по това време е вицепремиер на Хосе Мария Аснар. Събитията след това следват много бързо, припомня „Ел Паис“: през 2004 г. младата жена влиза в парламента. След още 4 години става говорител на групата на консерваторите, основната опозиционна партия тогава. През 2011, когато Народната партия печели парламентарните избори през ноември, 40-годишна, вече е номинирана за вицепремиер и говорител на правителството. Току що, насред кампанията, е родила сина си Иван и заради това отпуската й по майчинство трае само една седмица. Жените феминистки я критикуват, а съпругът и Хосе Иван Роса, държавен адвокат, й помага да отгледат единствения им син.

Оттогава Сорая Саенс де Сантамария е неотменна дясна ръка и довереното лице на Рахой. Сътрудниците й я описват като подредена и работохоличка, вярна на политическия си ментор. Злите езици – многобройни в сегашното правителство, сочат нейните амбиции и способности да маневрира задкулисно и маниерът й да действа според личните си интереси.

Горещото каталунско досие не й е първото подобно. Когато министърът на здравеопазването се забърква в скандала „Ебола“ през 2014 г., вицепремиерката се заема с оправянето на кашата като номер две в правителството по това време. Има изключителен талант на преговарящ и въплъщава динамичност и умереност, с каквито Рахой иска от години да се асоциира партията му.

Според „Ел Паис“ влиянието й е достигнало такива размери, че е създала собствено крило в правителството и вече съществува група консервативни управленци, наричани „сорайос“, които се опитват да разширят властта си във всички министерства. Някои дори смятат, че тя може да се бори за повече „портфейли“, отколкото тези, които държи в момента.

Позицията й на фаворитка дразни не един и двама и мнозина задават въпроси за правомощията й. През 2014 г. тя се намеси в спорния проект за ограничаването на правото на аборт – тогава каза, че „законът е сложен и социално чувствителен“ и „правителството ще работи за постигането на максимално широк консенус“. После проектът беше изоставен.

Известна е със своята сдържаност и почтеност в личния й живот, но големият интерес е насочен към личните й амбиции: дали следващата й цел не е да наследи сегашния премиер на поста му? На този въпрос Де Сантамария казва, че „не е заинтересована“ и продължава да се кълне във вярност на Рахой. И по всичко изглежда, че й предстои светло бъдеще. Ако каталунският случай не помрачи картината.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ