Антикорупционната комисия проверява зам.-министър и шефове на АЕЦ "Козлодуй" за конфликт на интереси

Антикорупционната комисия проверява зам.-министър и шефове на АЕЦ Козлодуй за конфликт на интереси

Антикорупционната комисия проверява зам.-министър и шефове на АЕЦ "Козлодуй" за конфликт на интереси

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) проверява за конфликт на интереси зам.-министъра на околната среда Тома Белев, изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов и заместника му Александър Николов, както и бившия директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Галин Николов. 

Сигналът срещу Тома Белев е, че в качеството си на зам.-министър продължава да е и председател на Управителния съвет на неправителствената организация Сдружение "Асоциация на парковете в България", тоест, че е в несъвместимост. 

Малко след съобщението КПКОНПИ Тома Белев отрече да е в управата на "Асоциацията на парковете в България" с пост във фейсбук.  

"Що се отнася до условия за несъвместимост на заеманата от мен длъжност, трябва да посоча, че встъпвам в длъжност на 4.01.2022 г. и съгласно ЗКПКОНПИ и Закона за администрацията имам срок за декларация на условията от 1 месец и срок за отстраняване на несъвместимостта от един месец, които изтичат на 4.03.2022 г. Асоциацията на парковете в България проведе общо събрание на 16 януари 2022г. и избра нов управителен съвет, в който не участвам. В същото време независимо, че не се изисква от закона, съм подал и заявление и за напускане на организацията като член, което влиза в сила от датата на подаване. Тези обстоятелства съм декларирал пред органа си по назначаване – Министерски съвет на 23 януари 2022 г.", пише Белев. 

Той подчертава и, че от създаването си през 2003 г. до момента "Асоциация на парковете в България" не е получила нито една стотинка от бюджета на МОСВ или негови структури, включително оперативната програма Околна среда, поради което всякакви внушения за конфликт на интереси са неуместни. Белев припомня и, че това е третото производство срещу него за последните 12 години и уверява, че ще окаже пълно съдействие на КПКОНПИ, като се надява, че то ще завърши по същия начин, както предишните два пъти.

Производството за конфликт на интереси по отношение на ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ е по сигнал за неправомерно облагодетелстване - сключване на договори с дружества, косвено свързани с тях. 

С друго свое решение Антикорупционната комисия е взела решение за внасяне в различни съдилища в страната на искове за отнемане на незаконно придобито имущество за над 25 милиона лева. Едната от исковите молби е срещу  Георги Попов, обвинен, че е част от престъпната група на намиращия се в Дубай Васил Божков, и е за 19 милиона лева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ